10 najboljih true crime dokumentaraca na Netflixu

Impresivan repertoar kriminalističkih filmova koji će vas prikovati za ekran.

10 najboljih true crime dokumentaraca na Netflixu

Ako ste ljubitelj pravih kriminalističkih priča koje vam podižu adrenalin i teraju vas da se zapitate šta se sve može desiti u stvarnom životu, Netflix ima impresivan repertoar true crime dokumentaraca koji će vas prikovati za ekran. Sa pričama koje su toliko šokantne i mračne da ih je teško zaboraviti, ovi filmovi otkrivaju najmračnije strane ljudske prirode i donose trenutke kada stvarnost nadmašuje fikciju.

Bilo da se radi o jezivim serijskim ubicama poput Charlesa Cullena ili o skandaloznim kultnim vođama poput Bikrama Choudhuryja, ovi dokumentarci otvaraju vrata u svet zločina toliko zapanjujućih da nećete moći da ih prestanete gledati. Pripremite se za napete zaplete, neobične likove i nevine žrtve čiji su životi zauvek promenjeni – ovo je vaš vodič kroz 10 najboljih true crime dokumentaraca koje Netflix trenutno nudi.

American Nightmare

Ovaj mega-popularni true crime hit na Netflixu istražuje istinitu priču o provali u kuću i otmici, za koju je kasnije optuženo da je bila inscenirana kada se oteta žena ponovo pojavila. U stvarnom životu, mediji su ovu lažnu otmicu nazvali “pravom Gone Girl” i mi smo potpuno fascinirani.

Capturing the Killer Nurse

Ovaj dokumentarac prati kako su istražitelji dokazali da je serijski ubica Charles Cullen ubijao pacijente dok je radio u raznim bolnicama i staračkim domovima širom New Jerseyja i Filadelfije. Charles trenutno služi kaznu u državnom zatvoru New Jersey i nije podoban za uslovni otpust do juna 2388. Eddie Redmayne je takođe igrao Charlesa u filmu The Good Nurse uz Jessicu Chastain, koji je objavljen na Netflixu 2022.

Bikram: Yogi, Guru, Predator

Još jedan fascinantan prikaz ekstremnog vođstva kulta i zloupotrebe moći. Ova serija hronološki prati kako je osnivač hot joge, Bikram Choudhury, izgradio globalno carstvo sedamdesetih godina, pre nego što su nedavne optužbe za silovanje i seksualno uznemiravanje od strane njegovih brojnih sledbenika razotkrile korumpirani sistem koji mu je omogućio uspeh, a potom i pad.

Madoff: The Monster of Wall Street

Uspon i pad američkog finansijera Bernieja Madoffa istražuju se u dokumentarnoj seriji Madoff: The Monster of Wall Street. Američki finansijer je orkestrirao jednu od najvećih Ponzi šema u istoriji Wall Streeta, vrednu oko 64,8 milijardi dolara. Njegova šema ostavila je živote njegovih žrtava u haosu, pre nego što je konačno razotkriven tokom finansijske krize 2008.

Don’t Fk With Cats: Hunting an Internet Killer

Izopačeni ubica počinje sa jezivim video snimcima ubistva mačaka, pre nego što pređe na zastrašujuća ubistva ljudi – žrtve su namamljene putem internet oglasa. Ova serija prati grupu amaterskih onlajn detektiva koji pokreću opasnu potragu koja ih vodi u najmračniji deo interneta.

Sins Of Our Mother

Porodica je sve, zar ne? Pa, promenićete mišljenje kada pogledate Sins Of Our Mother. Jedqan od najuznemiravajućih dokumentaraca prati priču o Lori Vallow, majci koja je navodno bila ispranog mozga od strane kultnog vođe, a potom optužena za ubistvo svoje dvoje dece. Slučaj je još uvek u toku u SAD-u, ali dokumentarac rediteljke Skye Borgman, koja stoji iza popularnog (i uznemirujućeg) Girl In The Picture, garantuje vam jezivo iskustvo.

Deliver Us From Evil

Nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film, ovaj dokumentarac istražuje život irskog katoličkog sveštenika Olivera O’Gradyja, koji je priznao da je seksualno zlostavljao decu u Kaliforniji tokom sedamdesetih i devedesetih godina. Proveo je sedam godina u zatvoru, gde ga je intervjuisala rediteljka Amy J/Berg. Film takođe ispituje da li je Katolička crkva pokušala da prikrije zlostavljanje. Nakon što je dokumentarac emitovan, O’Grady je bio razotkriven u holandskom selu u kojem je živeo.

Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist

Jedan od najbizarnijih dokumentaraca o zločinu na našoj listi, ovaj dokumentarac prati slučaj 43-godišnjeg dostavljača pice koji je ušao u banku sa bombom oko vrata i sačmaricom, zahtevajući 250.000 dolara. Kada su ga policajci opkolili ispred banke, molio ih je da nema mnogo vremena jer će bomba uskoro eksplodirati, što se i dogodilo, dovodeći do njegove smrti. Pa, šta se zapravo dogodilo u slučaju “pizza bomber” i ko je bio iza ovog šokantnog pljačka?

Keep Sweet: Pray and Obey

Ova uznemirujuća četvorodelna dokumentarna serija istražuje uspon i pad manipulativnog kultnog vođe Warrena Jeffsa i institucionalizovano zlostavljanje dece, seksualne napade i manipulacije koje su se dešavale pod njegovim vođstvom kao samoproklamovanog proroka Fundamentalističke crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana. Oni koji su pobegli iz ove zajednice sada govore o svakodnevnom životu pod njegovim pravilima i ritualima, i šta je bila poslednja kap koja ih je navela da pobegnu.

Girl in the Picture

Verovatno jedna od najstrašnijih stvari koje smo dugo gledali – Girl in the Picture, u režiji Skye Borgman, fokusira se na mladu majku čija tragična i misteriozna smrt biva praćena šokantnom otmicom njenog sina. Događaji koji su usledili tokom narednih decenija su prosto neverovatni…

Pročitajte i 10 dokumentaraca o poznatim ličnostima vrednih pažnje.

Foto: Profimedia

Najnovije