10 najčudnijih pravaca u savremenoj umetnosti

Granice su tu da se pomeraju.

Umetnost je oduvek bila ogledalo društvenih promena, transformišući se kroz vekove u skladu sa filozofskim, tehnološkim i kulturnim trendovima. Dok su u prošlosti renesansa i barok redefinisali vizuelnu estetiku kroz detaljnu tehniku i religiozne motive, avangardni pokreti 20. veka, poput dadaizma i kubizma, izazivali su estetske norme i društvene strukture. Sa napretkom tehnologije i globalizacije u umetnosti, ušli smo u novu eru eksperimentisanja, često prelazeći granice tradicionalnih medija i uključujući telo, zvuk, pa čak i mikroorganizme. Danas, savremena umetnost postaje polje za neograničene inovacije, otvarajući vrata radikalnim idejama koje izazivaju gledaoce na dublje razmišljanje.

Bio-art 

Nastao krajem 1990-ih, bio-art je umetnički pravac koji spaja nauku i umetnost, koristeći biotehnologiju za stvaranje „živih“ umetničkih dela. Eduardo Kac, pionir ovog pravca, postao je poznat po svom kontroverznom delu GFP Bunny iz 2000. godine, gde je stvorio genetski modifikovanog zeca sa fluorescentnim zelenim krznom. Kroz Bio-art pravac, umetnici ispituju etičke granice nauke, prirodu života i umetnosti.

Trash Art 

10 najčudnijih pravaca u savremenoj umetnosti

Početkom 21. veka, u eri sve veće ekološke svesti, Trash Art je stekao popularnost. Umetnici koriste otpadne materijale da bi stvorili umetnička dela, time skrećući pažnju na problem konzumerizma i zagađenja. Vik Muniz, brazilski umetnik, postao je poznat po korišćenju smeća za stvaranje složenih reprodukcija klasičnih umetničkih dela, kao što je njegova serija Pictures of Garbage (2008), gde je portrete stvarao od smeća sakupljenog sa deponija.

Godinama kasnije, Muniz nije stao na ovome. Njegova posvećenost stvaranju umetnosti iz otpada i dalje se razvijala, rezultirajući u bezbroj slika i kostima od smeća koji su odražavali njegovo duboko razumevanje i angažovanost prema ekološkim pitanjima. Njegova dela su ne samo vizuelno zapanjujuća, već i snažna poruka o hitnosti zaštite životne sredine. Kroz svaku instalaciju, Muniz podiže svest o gorućim ekološkim problemima u svetskim metropolama i šire, pozivajući publiku da razmisli o sopstvenim potrošačkim navikama i njihovom uticaju na planetu. Umetnost postaje njegov alat za kritiku društvenih normi, podstičući dijalog o očuvanju prirodnog sveta i održivosti u budućnosti. Na taj način, Munizova dela postaju ne samo umetnička ostvarenja, već i snažne platforme za promenu i inspiraciju.

Klimatska umetnost 

10 najčudnijih pravaca u savremenoj umetnosti

Sa rastućom svesti o ekološkoj krizi, umetnici 21. veka koriste umetnost da podignu svest o klimatskim promenama. Olafur Eliasson postao je poznat po delu Ice Watch (2014), gde je doneo glečere sa Grenlanda u javne prostore, kako bi ukazao na opasnosti topljenja leda. Njegova umetnost istovremeno podseća na lepotu prirode i njenu krhkost u suočavanju sa klimatskim promenama.

Pročitajte i Kako je grupa umetnika oslobodila slikarstvo?

Food Art 

10 najčudnijih pravaca u savremenoj umetnosti

Hrana kao umetnički materijal postoji vekovima, ali savremeni Food Art, koji se razvio 2000-ih, briše granice između gastronomije i umetnosti. Maurizio Cattelan izazvao je senzaciju na sajmu Art Basel 2019. godine svojim delom Comedian — bananom zalepljenom lepljivom trakom za zid, koja je prodata za 120.000 dolara. Ovo delo postavlja pitanje šta je zapravo umetnost i kako vrednujemo jednostavnost naspram konceptualnosti.

Sound Art

10 najčudnijih pravaca u savremenoj umetnosti

Od 1960-ih, umetnici su počeli da koriste zvuk kao primarni medijum, a Sound Art je postao specifičan umetnički pravac 1990-ih. Bill Fontana, jedan od najpoznatijih zvučnih umetnika, proslavio se instalacijom Harmonic Bridge (2006), koja koristi zvučne vibracije mostova kako bi kreirao interaktivne zvučne pejzaže. Ovaj pravac je revolucionaran jer angažuje čula na način koji vizuelna umetnost ne može.

Net Art 

Sa širenjem interneta tokom 1990-ih, nastao je Net Art — pravac koji koristi internet i digitalne alate kao platformu za umetničko stvaranje. Olia Lialina, pionirka ovog pravca, proslavila se radom My Boyfriend Came Back from the War (1996), jednim od prvih interaktivnih umetničkih dela na internetu, koje koristi narativ u formi hiperteksta. Net Art otvara vrata umetnosti dostupnoj globalno, rušeći tradicionalne granice galerijskog prostora.

Yarn Bombing 

10 najčudnijih pravaca u savremenoj umetnosti

Pojavljujući se početkom 2000-ih, Yarn Bombing ili “gerilsko pletenje” koristi pletiva i heklanja za prekrivanje urbanih prostora. Magda Sayeg, poznata kao majka ovog pokreta, započela je pokret prekrivanjem saobraćajnih znakova u Austinu 2005. godine, a ubrzo je njena umetnost postala globalni fenomen. Ovaj pravac umetnosti oživljava svakodnevne urbane predele i poziva na neposrednu interakciju sa javnim prostorom.

Virtualna stvarnost (VR) umetnost 

Kako su se tehnologije virtuelne stvarnosti razvijale, umetnici su ih počeli koristiti za stvaranje interaktivnih svetova. Marina Abramović, poznata po performansima, ušla je u ovaj svet sa VR instalacijom Rising (2018), gde publika virtuelno sarađuje s umetnicom u pokušaju da zaustavi podizanje nivoa mora. Ova umetnost pruža jedinstven, multidimenzionalni umetnički doživljaj, otvarajući nove mogućnosti interakcije između umetnika i publike.

Performans sa telesnim modifikacijama 

Iako su telesni performansi postali popularni tokom 1960-ih, umetnici poput Orlan podigli su umetničku formu na novi nivo koristeći hirurgiju kao deo svojih performansa. Orlan je tokom 1990-ih izvela seriju estetskih operacija koje je dokumentovala kao umetnička dela, propitujući pojmove identiteta, tela i lepote.

Glitch Art 

10 najčudnijih pravaca u savremenoj umetnosti

Glitch Art se pojavio s razvojem digitalnih tehnologija tokom 1990-ih i bazira se na upotrebi softverskih grešaka i digitalnih prekida. Rosa Menkman, umetnica i teoretičarka Glitch Arta, proslavila se knjigom The Glitch Moment/um (2011), gde istražuje estetiku tehničkih kvarova i preispituje savremenu vizualnu percepciju u digitalnoj eri. Ovaj pravac ističe lepotu nesavršenosti u digitalnim medijima.

JODI je umetnički kolektiv koji čine umetnici Joan Heemskerk i Dirk Paesmans, osnovan je 1994. godine i smatra se jednim od pionira glitch arta i internetske umetnosti. Njihovi radovi često koriste elemente digitalnih grešaka i neuspeha kako bi kritizirali savremenu tehnologiju i njene uticaje na kulturu. JODI istražuje složenost interakcije između korisnika i digitalnih medija, stvarajući instalacije koje se često igraju sa očekivanjima publike o funkcionalnosti i estetici veb stranica i softvera. Njihovi projekti, kao što su My%Desktop i A Million Random Digits, su provokativni komentari na način na koji se tehnologija koristi i razume, a često izazivaju refleksiju o prirodi umetnosti u digitalnom dobu. JODI se ne boji da izazove konvencije, a njihov rad ostaje ključan za razumevanje granica između umetnosti, tehnologije i društva.

Ovi pravci predstavljaju samo vrh ledenog brega kada je reč o eksperimentisanju u savremenoj umetnosti. Njihova snaga leži u sposobnosti da preispituju naša očekivanja, pomeraju granice i ponovo definišu šta umetnost može biti u svetu koji se neprekidno menja.

Foto: Profimedia, Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije