10 najskupljih filmskih rekvizita i kostima

Ikone koje su prevazišle granice sedme umetnosti i postale pravi kulturni artefakti.

10 najskupljih filmskih rekvizita i kostima
10 najskupljih filmskih rekvizita i kostima

U svetu filma, rekviziti i kostimi igraju ključnu ulogu u stvaranju atmosfere i definisanju likova. Ipak, neki od ovih predmeta, izvan svog prvobitnog konteksta, postaju ikoni koji prelaze granice sedme umetnosti, postajući pravi kulturni artefakti. Prodati za basnoslovne sume na aukcijama, ovi komadi ne samo da oslikavaju glamur zlatnog doba filma, već i pokazuju kako određeni predmeti mogu oblikovati celokupnu percepciju nekog filma. U nastavku vam donosimo deset najskupljih filmskih rekvizita i kostima koji su ikada prodati, uz osvrt na filmove iz kojih potiču i njihov značaj.

Bela haljina Marilyn Monroe iz filma The Seven Year Itch

Film The Seven Year Itch iz 1955. godine, pod rediteljskom palicom Billyja Wildera, postao je poznat po jednoj od najikoničnijih scena u filmskoj istoriji—haljina Marilyn Monroe koja se podiže iznad rešetke metroa. Ova haljina, jednostavna, ali neverovatno efektna, predstavljala je savršeno oličenje seksepila zvezde. Prodana za $4.6 miliona, haljina je postala kulturni simbol koji je uticao na predstavljanje ženskog glamura i moći u holivudskim filmovima. Ova scena ne samo da je podigla film do neviđenih visina, već je definisala karijeru Monroe i zauvek promenila način na koji se filmski kostimi posmatraju.

Aston Martin DB5 iz filma Goldfinger

10 najskupljih filmskih rekvizita i kostima
“Goldfinger” Sean Connery 1964.

Film Goldfinger iz 1964. godine, treći po redu u franšizi o Jamesu Bondu, nije samo redefinisao špijunski žanr, već je i stvorio jednu od najprepoznatljivijih filmskih asocijacija—James Bond i njegov automobil. Aston Martin DB5, sa svojim inovativnim gedžetima i neprocenjivim šarmom, postao je produžetak karaktera samog Bonda. Prodaja ovog automobila za $4.6 miliona 2010. godine svedoči o njegovom kultnom statusu. Automobil nije bio samo prevozno sredstvo, već metafora za Bondovu sofisticiranost, opasnost i tehničku superiornost. Njegova sposobnost da oduševi generacije gledalaca ga je učinila nezamenjivim delom filmske istorije.

Kip Malteškog sokola iz filma The Maltese Falcon

10 najskupljih filmskih rekvizita i kostima
Humphrey Bogart,”The Maltese Falcon,” 1941.

The Maltese Falcon iz 1941. godine, jedan od najslavnijih filmova iz noar žanra, predstavlja komplikovanu priču o potragu za mitskim kipom. Ovaj crni kip sokola simbolizuje pohlepu, korupciju i obmane koje prožimaju svet filma. Prodaja kipa za preko $4 miliona 2013. godine govori o njegovoj trajnoj privlačnosti i značaju u filmskoj umetnosti. Sokolski kip, kao centralni rekvizit, nije bio samo katalizator zapleta, već i simbol težnje za nedostižnim, što je tematska srž noir žanra.

Askotska haljina Audrey Hepburn iz filma My Fair Lady

10 najskupljih filmskih rekvizita i kostima
Audrey Hepburn, 1964.

My Fair Lady (1964), pod rediteljskom palicom Georgea Cukora, predstavlja transformaciju skromne Elize Doolittle u pravu damu. Jedan od najpoznatijih trenutaka ovog filma je scena na trkama u Askotu, gde Audrey Hepburn nosi zadivljujuću crno-belu haljinu koju je dizajnirao Cecil Beaton. Ova haljina nije bila samo vizuelni užitak, već je simbolizovala prelazak Elize iz nižih slojeva u visoko društvo. Prodana za $3.7 miliona, haljina ostaje oličenje elegancije i filmske magije, ističući moć kostima da promeni ne samo izgled, već i percepciju lika.

Kostim Lava iz filma The Wizard of Oz

Bert Lahr , The Wizard of Oz 1939.

The Wizard of Oz (1939) zauvek je promenio svet filma, postavljajući standarde u technicoloru i specijalnim efektima. Kostim Plašljivog Lava, koga je igrao Bert Lahr, postao je simbol hrabrosti i samospoznaje. Napravljen od prave lavlje kože, ovaj kostim je izuzetno težak i predstavlja pravu umetnost u dizajnu kostima. Nakon što je godinama bio zaboravljen u arhivama MGM-a, kostim je prodat za više od $3 miliona, čime je potvrđen njegov značaj u filmskoj industriji i istoriji kostimografije.

Odeća iz pesme Do-Re-Mi iz filma The Sound of Music

10 najskupljih filmskih rekvizita i kostima
Julie Andrews, Charmian Carr, Angela Cartwright, Duane Chase, Nicholas Hammond, Kym Karath, Heather Menzies-Urich i Debbie Turner u filmu The Sound of Music (1965).

The Sound of Music (1965) je priča o porodici von Trapp i njihovoj borbi za slobodu tokom Drugog svetskog rata. Kostimi koje su nosili deca iz ove porodice, napravljeni od starih zavesa, predstavljaju toplinu, zajedništvo i borbu za očuvanje porodice. Prodaja ovih kostima za $1.56 miliona simbolizuje ljubav koju publika oseća prema ovom filmu, kao i njegov neizbrisiv trag u svetu muzike i filma.

Trkačko odelo Stevea McQueena iz filma Le Mans

Steve McQueen, Le Mans 1971.

Film Le Mans (1971), sa Steveom McQueenom u glavnoj ulozi, bio je više od trkačkog filma—bio je svedočanstvo o opsesiji, hrabrosti i ljubavi prema brzini. Trkačko odelo koje je nosio McQueen u filmu postalo je simbol ove strasti i autentičnosti, što se ogleda u njegovoj aukcijskoj ceni od gotovo $1 milion. McQueenova harizma i veština za volanom učinili su ovaj film kultnim klasikom, a kostim je postao deo njegovog nasleđa.

Lotus Esprit podmornica iz filma The Spy Who Loved Me

10 najskupljih filmskih rekvizita i kostima

The Spy Who Loved Me (1977) je doneo jedan od najfuturističkijih automobila u Bondovoj istoriji—Lotus Esprit podmornicu. Ovaj automobil nije bio samo gedžet, već simbol Bondove sposobnosti da pobegne iz najopasnijih situacija. Kada je Elon Musk 2013. godine kupio ovaj automobil za skoro $1 milion, potvrdio je njegovu trajnu vrednost, a sam automobil postao je most između fiktivnog sveta filma i stvarnog sveta tehnoloških inovacija.

Crna haljina Audrey Hepburn iz filma Breakfast at Tiffany’s

10 najskupljih filmskih rekvizita i kostima
Audrey Hepburn, “Breakfast at Tiffany’s” 1961.

Breakfast at Tiffany’s (1961) postao je sinonim za glamur i sofisticiranost, a crna haljina Huberta de Givenchyja, koju nosi Audrey Hepburn, definisala je modnu estetiku šezdesetih godina. Ova haljina, koja je prodata za $807,000, postala je sinonim za “malu crnu haljinu”, simbol elegancije i jednostavnosti, a Hepburnina uloga učinila je ovaj modni komad besmrtnim.

Rubinske papuče Dorothy iz filma The Wizard of Oz

10 najskupljih filmskih rekvizita i kostima
Judy Garland The Wizard of Oz (1939).

Papučice Dorothy Gale, koje je nosila Judy Garland, nisu bile samo deo kostima—one su predstavljale ključni rekvizit u simboličkom narativu The Wizard of Oz (1939). U priči, one su simbol nade, doma i magije. Prodane za $666,000, ove papuče ostaju jedne od najtraženijih filmskih relikvija. Zahvaljujući donacijama Leonarda DiCaprija i Stevena Spielberga, jedan par papuča sada se nalazi u Muzeju Akademije filmskih umetnosti, čuvajući nasleđe ovog filmskog klasika.

Foto: Profimedia

Najnovije