10 neverovatnih filmova o Olimpijskim igrama

Ponovo proživite legendarne i uzbudljive olimpijske priče kroz ove filmove.

10 filmova o Olimpijskim igrama
i, Tonya (2017)

Ako tražite način da produžite uzbuđenje Letnjih olimpijskih igara 2024, predlažemo vam filmski maraton. Izabrali smo naše omiljene sportske filmove kako bismo vam doneli najbolje filmove o Olimpijskim igrama. Ovogodišnje letnje igre su do sada bile izuzetno zabavne, ali ako želite da dopunite sportski doživljaj nečim scenaristički pripremljenim, ponovo proživite ikonične i uzbudljive olimpijske priče kroz filmove.

Pročitajte i Najzgodniji sportisti na Olimpijskim igrama 2024.

The Cutting Edge (1992)

The Cutting Edge” je američka romantična komedija iz 1992. godine, koja se fokusira na Kate (Moira Kelly), imućnu i arogantnu umetničku klizačicu, koja se udružuje sa Dagom (D. B. Sweeney), nekadašnjim hokejašem, kako bi se takmičili na Zimskim olimpijskim igrama 1992. godine u Francuskoj. Nakon Kateinog neuspeha na Zimskim olimpijskim igrama 1988. godine i nesuglasica sa prethodnim partnerom u klizanju, očajnički joj je potreban novi partner koji će joj doneti zlato. Ako volite romantične komedije i oštru konkurenciju, ovo je film za vas. Kako par uči da radi i kliza zajedno, otkrivaju hemiju i zajednički jezik na ledu i van njega.

I, Tonya (2017)

Teško je poverovati da je crna komedija “I, Tonya” iz 2017. godine već stara četiri godine, kao i da je skandal na kojem se zasniva dogodio pre više od 25 godina. Margot Robbie tumači umetničku klizačicu Tonyu Harding pre i posle zloglasnog napada 1994. godine na njenu suparnicu Nancy Kerrigan, uoči togodišnjeg Prvenstva Sjedinjenih Država u umetničkom klizanju i Zimskih olimpijskih igara 1994. godine. Film je snimljen u polu-mokumentarnom stilu, gde nas lik Robbie vodi kroz to kako se našla u fatalnom spletu događaja. Pomislite na The Office, ali mračniji. Gledajte zbog Janneyne izuzetno nestabilne izvedbe kao Hardingine bizarne majke, što joj je donelo Oskara za najbolju sporednu glumicu. Robbie je takođe bila nominovana za najbolju glumicu.

Pročitajte i Najkontroverzniji momenti na Olimpijskim igrama.

Blades of Glory (2007)

Ako želite manje ozbiljan olimpijski film, preporučujemo vam komediju iz 2007. godine, “Blades of Glory”, u režiji Will Specka i Josha Gordona. Film su predvodili komični duo Will Ferrell i Jon Heder kao umetnički klizači, bivši suparnici, koji se takmiče za zlato na Zimskim olimpijskim igrama. Nakon što su obojica ostali bez svojih zlatnih medalja u muškom pojedinačnom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama 2002. godine, dvojcu je ponuđena prilika da se vrate u igre: takmičeći se kao prvi muški par u istoriji.

Munich (2005)

Akcioni triler Stevena Spielberga iz 2005. godine, “Munich”, zasnovan je na knjizi Vengeance iz 1984. godine, koju je napisao George Jonas, i koja govori o tajnoj odmazdi izraelske vlade protiv Palestinske oslobodilačke organizacije nakon masakra u Minhenu na Letnjim olimpijskim igrama 1972. godine. Film je svakako pravovremen. Nominovan je za pet Oskara i proglašen 16. najboljim filmom 21. veka do sada od strane The New York Timesa 2017. godine.

Foxcatcher (2014)

Ako ste fan Stevea Carrella, pokušajte sa ovim filmom u kojem izgleda potpuno neprepoznatljivo. Film iz 2014. godine glume Carrell, Channing Tatum i Mark Ruffalo i labavo je zasnovan na usponu do neslavne slave naslednika porodice E. I. du Pont i američkih olimpijskih šampiona u rvanju, braće Marka i Davea Schultza. Braća Schultz se pridružuju “Team Foxcatcher”, koji vodi ekscentrični multimilioner John du Pont, dok se pripremaju za Olimpijske igre 1988. godine u Južnoj Koreji. Film prikazuje Johnovo bizarno i toksično ponašanje koje vodi ka mračnom i uvrnutom ishodu. Bennett Miller je osvojio nagradu za najboljeg reditelja na Filmskom festivalu u Kanu 2014. godine, a film je nominovan za pet Oskara.

Cool Runnings (1993)

“Cool Runnings” je klasik među sportskim komedijama iz 1993. godine, inspirisan istinitom pričom o prvoj jamajčanskoj bob tim ekipi koja se takmičila na Zimskim olimpijskim igrama 1988. godine u Kalgariu. Film prati četvoricu jamajčanskih sportista koji, uprkos tome što nikada nisu videli sneg, odlučuju da ostvare svoj san i učestvuju u zimskom sportu koji im je potpuno stran. Vođeni neobičnim američkim trenerom, ovaj šaroliki tim prolazi kroz brojne izazove, ali uz mnogo humora, upornosti i međusobne podrške. Cool Runnings je film koji je osvojio srca publike širom sveta, ne samo zbog svoje duhovitosti i inspirativne poruke, već i zbog topline i jedinstvene energije koju donosi priča o autsajderima koji se suočavaju sa nemogućim izgledima i pronalaze način da ostvare svoj cilj.

Race (2016)

Race je biografska sportska drama iz 2016. godine o crnom atletičaru Jesseu Owensu (Stephen James), koji je osvojio rekordne četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu. Film prikazuje Owensov put do slave u senci Hitlerove vizije arijevske supremacije tokom igara. Film je snimljen uz podršku stvarne Owensove porodice i Jesse Owens fondacije, a u njemu glume i Jason Sudeikis i Jeremy Irons.

Pročitajte i Najviralniji momenti sa Olimpijskih igara 2024.

The Boys in the Boat (2023)

Iako zvuči kao kliše, istina je da je “The Boys in the Boat” vrsta prijatnog, emotivnog filma za odrasle kakve Holivud više jednostavno ne pravi. George Clooney adaptira knjigu Daniela Jamesa Browna, koja priča istinitu priču o veslačkom timu Univerziteta u Vašingtonu iz 1936. godine i njihovom pohodu na zlatnu medalju na Letnjim olimpijskim igrama (iste one Olimpijske igre koje su dokumentovane u *Olympiji*). To je upravo ono što biste očekivali od te sinopsisa: uzbudljiv, emotivan film o prijateljstvu i najboljim namerama momaka koji su odlučni da osvoje zlatne medalje i time “nanesu udarac Hitleru”. Ipak, Clooney pruža čvrstu i privlačnu režiju, a sjajna glumačka ekipa — uključujući odlične glavne uloge Calluma Turnera i Joela Edgertona — čini ovaj film pravim zadovoljstvom za publiku.

The Weight of Gold (2020)

The “Weight of Gold” je sportski dokumentarac iz 2020. godine koji istražuje izazove mentalnog zdravlja sa kojima se olimpijski sportisti često suočavaju na svom putu ka zlatu. Film sadrži intervjue sa olimpijcima kao što su Michael Phelps, Apolo Ohno, Shaun White, Lolo Jones, Gracie Gold i drugi. Brett Rapkin je režirao film, dok je Phelps bio izvršni producent.

Without Limits (1998)

Postoje dva filma o legendarnom trkaču iz 1970-ih Steveu Prefontaineu, ali ovaj, u kojem Billy Crudup glumi ovu sportsku zvezdu, za nas je najbolji. Gledajte “Pre” od njegovih ranih sportskih iskustava dok pronalazi svoj put do trčanja i Univerziteta Oregon, gde radi sa legendarnim trenerom Billom Bowermanom, a zatim na Olimpijske igre u Minhenu i njegovu preranu smrt u 24. godini u saobraćajnoj nesreći.

Pročitajte i Moda i sport.

Foto: Profmedia

Najnovije