10 umetnika koje treba da pratite u 2024.

Slikari, skulptori i fotografi, čiji rad nesumnjivo ima trajan uticaj.

10 umetnika koje treba da pratite u 2024.
“Illuminated Bottle Rack” instalacija, Ai Weiwei

Vizuelna umetnost ima trajan kulturni i društveni uticaj na svet koji ne treba zaboraviti. I dok se mnogi okreću medijima poput muzike i filma radi bega od stvarnosti, postoji bogatstvo talentovanih mladih umetnika koji rade na očuvanju duha vizuelnih umetnosti.

Sa godišnjim i dvogodišnjim događajima poput Venecijanskog bijenala, Frieze New York i Art Basela, slike, skulpture, fotografija i svi drugi oblici vizuelne umetnosti nastaviće da zadržavaju svoju vrednost. Ipak, mora se napomenuti da umetnost prikazana na ovim ekskluzivnim događajima ne uključuje uvek nove i nadolazeće talente.

10 umetnika koje treba da pratite u 2024.

Harper’s Bazaar je tu da premosti taj jaz i predstavi vam umetnike u usponu u svetu umetnosti. Sveobuhvatna lista koja sledi uključuje slikare, skulptore i fotografe čiji rad nesumnjivo ima trajan uticaj. Evo detaljne liste umetnika koje treba pratiti u 2024. godini.

Ai Weiwei

Jedan od najistaknutijih savremenih umetnika, koji na našim prostorima ne ubira dovoljno pažnje, Ai Weiwei, kroz svoj rad neustrašivo istražuje teme cenzure, ljudskih prava i političke represije, stvarajući dela koja su često provokativna i konceptualno bogata. Njegove instalacije i skulpture neretko izazivaju duboke refleksije o slobodi izražavanja i društvenim normama, dok njegova umetnost postavlja pitanja o odgovornosti pojedinca i društva. Weiwei je istinski simbol umetničke hrabrosti i otpora, i njegova dela nastavljaju da inspirišu umetnike i aktiviste širom sveta.

Marika Thunder

Rad Marike Thunder pretežno istražuje ljudsku psihu i bavi se temama vezanim za duhovnost, religiju i ljudsku povezanost. Poznate galerije koje su uvrstile njene radove su De Boer Gallery, sa lokacijama u Los Anđelesu i Antverpenu u Belgiji; Nina Johnson Gallery u Majamiju; i Public Access, smeštena u Henry Street na Lower East Side-u Menhetna.

Vladica Čulić

Vladica Čulić je dizajnerka, umetnica i aktivistkinja koja preispituje tradicionalne granice mode i rodnih normi. Njen pristup kreiranju odeće ne razdvaja polove, već naglašava slobodu izražavanja i individualnost. Njena ljubav prema vintage odeći i second hand radnjama evoluirala je u strast za upcyclingom, načinom stvaranja novih komada od postojećih materijala, što štiti našu planetu i podiže svest o prekomernom konzumerizmu. Kroz njen rad, ona nam pokazuje kako moda može biti alat za izražavanje, aktivizam i ekološku svest.

Nate Lewis

Rodom iz Pitsburga, Nate Lewis kaže da ga interesuje “nevidljivo.” Lewis donosi bogatstvo iskustava koje pretače u svoju umetnost. Bio je radni terapeut na intenzivnoj nezi i ranije je svirao violinu pre nego što se posvetio vizuelnoj umetnosti. Lewis kaže da ga pokreću empatija i nijanse. Njegova umetnost je bila predstavljena u Baltimore Museum of Art, Artistic Museum of Contemporary Art i Santa Barbara Museum of Art.

Marko Kusmuk

Marko Kusmuk, umetnik čiji rad pleni pažnju na savremenoj umetničkoj sceni, svoj opus gradi na intrigantnim prikazima urbanih pejzaža i ljudske figure, stvarajući delo koje odiše snažnim emocionalnim nabojem. Njegova platna karakterišu bogate teksture i slojevi boje, dok suptilni kontrasti svetla i tame reflektuju tenzije između prošlosti i sadašnjosti. Kusmukove slike su uvek otvorene za interpretaciju, ostavljajući gledaoca da zaronite u kompleksan svet umetnikove imaginacije, gde svaka nijansa i potez četkice pričaju priču o ljudskoj egzistenciji. Pitanja identiteta, izolacije, straha i nadrealnog bivaju postavljena pri prvom susretu sa njegovim delima.

Anthony Akinbola

Anthony Akinbola nastoji da kroz svoj rad oda počast svojim korenima. Godine 2022, nigerijsko-američki umetnik je predstavio izložbu u Sean Kelly Gallery pod nazivom “Natural Beauty”. Izložba sadrži radove na panelima koji su pretežno koristili durags, tkaninu koju crni muškarci često koriste za zaštitu kose, kao glavni materijal. Kroz ovu izložbu i svoj rad uopšte, Akinbola “raspakira rituale i istorije koje povezuju Afriku i Ameriku, baveći se moći fetišizacije oko kulturnih objekata.

Chellis Baird

Sa pozadinom u modi, Chellis Baird unosi tekstile u svoje slike i skulpture. Često koristi užad i tkanine kako bi svojim radovima dala teksturu, jer joj je cilj da manipuliše konceptom dvodimenzionalne površine. Ručno tkana platna i skulpturalne baze su zaštitni znak Baird. Njegov teksturalni jezik se oslanja na doživotne uticaje poput plesa, mode, tekstila i boje. Ovi elementi postali su konstantan izvor inspiracije za njegova ručno tkana platna, katalizujući emocionalno istraživanje zamršenih kompozicija.

Patrick Bayly

Patrick Bayly je stekao zvanje BFA na West Virginia University i MFA na Columbia University. Njegov rad se sastoji od fotorealističnih slika koje beleže ljudske emocije, a njegov pristup umetnosti je “matematički. Umetnost posmatra kao matematičku funkciju gde sposobnost dela da bude “vidljivo” meri njegov uticaj u svetu umetnosti. Njegov rad je bio izložen širom sveta, od Fireplace Projects galerije u East Hamptonu do Canepa Neri Gallery u Milanu.

Vladimir Lalić

Vladimir Lalić, jedan od najsvetlijih umetnika na srpskoj umetničkoj sceni, poznat je po svojim ekspresivnim i introspektivnim radovima koji balansiraju na granici između slikarstva i skulpture. Njegova dela, često obojena tamnijim tonovima, istražuju unutrašnje sukobe i složenost ljudskih emocija, dok njegova fascinacija materijalom i formom rezultira jedinstvenim umetničkim izrazom. Lalićev rad izaziva duboku emotivnu reakciju kod publike, nudeći im priliku da kroz umetnost prođu kroz vlastite unutrašnje pejzaže i preispitaju sopstvene identitete.

Kevin Claiborne

Kevin Claiborne istražuje svet i svoja iskustva kroz fotografiju i teži da dopre do ljudi svojim radom, vizuelno diskutujući o crnačkom iskustvu i komunicirajući probleme sa kojima se crnci u Americi suočavaju kada je reč o identitetu, socijalnom okruženju i mentalnom zdravlju. Rad ovog umetnika se fokusira pretežno na međugeneracijske traume i sećanje, mentalno zdravlje unutar crnačkog iskustva, i psihološke terete vezane za ili oko razvoja identiteta.

Foto: Instagram, Profimedia, Promo

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije