10 najboljih biografskih filmova o poznatima svih vremena

Biografije poznatih oduvek su bile u fokusu javnosti, a ove su doprinele njihovoj popularnosti.

biografski filmovi

Nedavno smo imali obilje biografskih filmova koji su oživeli priče o poznatim ličnostima, donoseći nam uvid u njihove živote i karijere. Od “Bohemian Rhapsody”, koji prati uspon grupe Queen i njenog frontmena Freddieja Mercuryja, do “Rocketman”, koji prikazuje fascinantnu priču o Eltonu Johnu, i Baz Luhrmannov “Elvis”, ovi filmovi su osvojili srca publike širom sveta.

Ovi biografski filmovi ne samo da osvetljavaju umetnički rad svojih junaka, već i njihove lične borbe, uspone i padove, čineći ih ranjivim i inspirativnim. U ovom kontekstu, osvrćemo se na 10 najboljih biografskih filmova koji nam pomažu da ponovo sagledamo njihove slavne junake, od problematičnih zvezda kantri muzike do ikoničnih umetnika, pružajući nam dublje razumevanje njihovih života i doprinosa kulturi.

Amadeus, 1984

Smatran jednim od najboljih filmova svih vremena, Amadeus prati rivalstvo između Volfganga Amadeusa Mocarta i italijanskog kompozitora Antonija Salijerija. Sa dramatičnom Mocartovom muzikom u pozadini, film je osvojio osam Oskara, četiri BAFTA nagrade, četiri Zlatna globusa. Ambicija, ljubomora i tragedija čine stubove ove epske priče koja se dopada i odraslima i deci.

Frida, 2002

Salma Hayek preuzima ulogu Fride Kahlo u dirljivoj interpretaciji života ove zaista ikonične umetnice. Meksička glumica, koja je govorila o strašnim teškoćama s kojima se suočila kako bi ispričala Fridinu priču, prikazuje bol, umetnost i strast svoje junakinje, osvetljavajući pokretačke snage iza njenog visceralnog, snažnog dela i njenog buranog odnosa sa mužem Diegom Riverom.

The Theory of Everything, 2014

Za većinu nas, slika Stivena Hokinga je obeležena ne samo njegovim intelektom, već i njegovom invalidskom kolicima i glasom generisanim računarom. Teorija svega podseća nas da Hoking nije rođen sa bolešću motornog neurona – nekada je bio mladi student Kembridža koji se zabavljao sa svojom novom devojkom, a kasnije i suprugom, Džejn. Priča prikazuje njegovo fizičko pogoršanje, ali takođe ističe Hokingov humor, njegov briljantan um i ljubavnu, poštovanja punu vezu između njega i njegove žene.

The Social Network, 2010

Mark Zuckerberg možda nije prikazan u najboljem svetlu u filmu The Social Network, koji prikazuje rađanje i razvoj Facebooka, ali je to i dalje zanimljiva priča koja oslikava duh našeg vremena. Adaptiran iz dela Bena Mezriha The Accidental Billionaires, pratimo kako Zuckerberg prelazi od tehnološkog entuzijaste do medijskog mogula, dok Facebook prolazi od mizoginističke veb stranice dizajnirane za ocenjivanje devojaka na kampusu do globalne mreže koja povezuje milione širom sveta. Precizan portret sveta vođenog tehnologijom, The Social Network govori o snazi interneta i njegovoj sposobnosti da okuplja, ali i o narcizmu koji on rađa.

Ed Wood, 1994

Samo bi Tim Burton, večni i vrlo uspešni autsajder, odabrao da napravi film o najgorem filmskom reditelju na svetu, Edu Woodu. Sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, ovaj crno-beli film pruža senzitivnu i razumevajuću proslavu energičnog i ekscentričnog reditelja treće klase koji se nije prepustio Holivudu. Uprkos podsmehu svojih vršnjaka, Woodovi filmovi su se i dalje snimali, uključujući kultne klasike poput Plan 9 From Outer Space i Glen or Glenda. Ed Wood se izbegava istinsku mračnost svog subjekta (umro je kao ogorčeni alkoholičar), ali se i dalje smatra jednim od Burtonovih najboljih dela.

Malcolm X, 1992

Denzel Washington tumači ulogu aktiviste za građanska prava Malcolma X. Film je zasnovan na autobiografiji iz 1965. godine koju su zajedno napisali Malcolm X i budući autor Roots, Alex Haley. Podeljen je u tri dela – njegovo mladalačko doba, zatvor i njegov razvoj kao svetski poznatog javnog aktivista, što je dovelo do njegovog ubistva 1965. godine. Lee se ne plaši da prikaže kontroverzne trenutke – na primer, Malcolmove komentare o ubistvu JFK-a kao slučaju „povratka kokoši kući“. Ovaj film je upečatljiva i uvek aktuelna biografija.

Ray, 2004

Jamie Foxx pruža iskren uvid u život Ray Charlesa, otkrivajući složenosti koje su oblikovale njega kao čoveka i muzičara. Foxx savršeno ovladava fizičkim izrazom svog junaka u energičnoj izvedbi koja prikazuje njegovu hkarizmu, nemilosrdnost i zavisnosti – kako od žena, tako i od droga. Film počinje trenutkom koji menja život Rayju, koji kao devetogodišnjak svedoči kako mu se brat davi, previše emotivno preopterećen da bi intervenisao, što mu ostavlja osećaj krivice s kojim se bori godinama. Ubrzo nakon toga, počinje da gubi vid, a nakon što ga majka podstakne da se ne sažaljeva, uzdiže se i postaje jedan od najproduktivnijih džez muzičara u istoriji.

Walk The Line, 2005

Film Walk the Line pruža pronicljiv i iskren prikaz Johnnyja Casha, zasnovan na dvema autobiografijama koje je napisao ovaj kantautor: Man in Black: His Own Story in His Own Words iz 1975. i Cash: The Autobiography iz 1997. Joaquin Phoenix i Reese Witherspoon blistaju u ulogama Casha i June Carter, s dovoljno pažnje posvećene njihovoj trajnoj hemiji, kao i demonima koji su opterećivali Cashovu karijeru. Na kraju, ovo je priča o muzici, iskupljenju i ljubavi koja je pobedila sve.

Jackie, 2016

Malo ekranizacije je posvećeno Prvim damama Sjedinjenih Američkih Država, ali film Jackie pokazuje zašto bi ove žene trebalo više da budu u fokusu. Videli smo bezbroj slika Jackie Kennedy i upoznati smo s video snimcima, ali Portmanova interpretacija pomaže nam da je vidimo na nov način. Ona je fizički najbliža JFK-u kada je ubijen, s njegovom krvlju na svom odelu, a njegova smrt ostavlja je emotivno slomljenom. Pratimo njen borbu sa tugom dok je primorana da se sa decom preseli iz Bele kuće, sve to dok održava uglađenost pred javnošću.

La Vie En Rose, 2007

Marion Cotillard pruža izvanrednu izvedbu kao legendarna Edith Piaf iz Francuske. Iako dugačak biografski film izostavlja jedan od najzanimljivijih perioda pevačicinog života, kada je živela u okupiranoj Francuskoj tokom Drugog svetskog rata, on prati njen dramatičan put od siromašne dečje dobe do karijere u šoubiznisu obeležene nesigurnošću, zloupotrebom droga i izgubljenom ljubavlju. Cotillardina elektrizirajuća interpretacija donela joj je Oskara za najbolju glumicu, i nije teško razumeti zašto.

Foto: Profimedia

Najnovije