10 najboljih romantičnih filmova iz 90-ih

Ova dekada obeležila je procvat romantičnih filmova, donoseći nezaboravne priče koje su osvojile srca širom sveta.

10 romanticnih filmova

Dekada 1990-ih godina obeležila je pravi procvat romantičnih filmova, donoseći nezaboravne priče koje su postale deo pop kulture i osvajale srca širom sveta. Ovo je vreme kada su se romantične komedije i drame smenjivale na velikom platnu, ostavljajući za sobom mnoge nezaboravne scene i citate. U eri pre dominacije superherojskih filmova, bioskopi su bili ispunjeni pričama o ljubavi, strasti, i emotivnim iskušenjima. U ovom tekstu, donosimo vam listu deset najboljih romantičnih filmova iz 1990-ih godina, koji su, svaki na svoj način, ostavili neizbrisiv trag u istoriji filma i u srcima gledalaca. Spremite se za nostalgično putovanje kroz vreme, prisetimo se zajedno tih prelepih trenutaka koji su nas naučili šta znači voleti i biti voljen.

Pročitajte i Top 10 romantičnih filmova iz 80-ih.

Pretty Woman (1990)

Jedan od najboljih romantičnih filmova koje gledamo sa dozom krivice je upravo “Pretty Woman”. Drugi kažu da priča o bogatom biznismenu (Richard Gere) koji unajmljuje pratnju (Julia Roberts) na nedelju dana kako bi mu bila javna romantična partnerka predstavlja najgori primer seksizma u Holivudu. Istina, međutim, leži negde između. “Pretty Woman” je dobila etiketu filma koji gledate sa dozom krivice jer je izašla na početku moderne ere romantičnih komedija (sija poput Tracy i Hepburn u poređenju sa mnogim filmovima koji su usledili). Što se tiče morala, nije film taj koji je seksistički. Seksistički je svet visokog sjaja i komodifikacije kroz koji Vivian, koju igra Roberts ne samo sa najširim osmehom svog vremena već i sa energijom koja ju je pretvorila u jedinstvenu filmsku zvezdu, mora da navigira. Pažljivo posmatrajte hemiju i arbitražu između Robertsa i Gerea, i videćete da “Pretty Woman,” u svom elegantno upakovanom stilu reditelja Garry Marshalla, nije ništa manje nego luda slavljenica politike ljubavi.

Mississippi Masala (1991)

Mira Nair je preuzela pionirski rizik prikazujući romansu između Demetriusa (Denzel Washington), crnog radnika na čišćenju tepiha, i Mine (Sarita Choudhury), mlade Indijke čija je porodica pobegla iz Ugande u američki jug. Radnja je smeštena u Greenwoodu, Mississippi, gde su lokalci pomogli kreativnom timu da dočara autentičnost dijaloga i detalja filma. Nairina savremena međurasna romansa suočava se sa otporom i afroameričke i južnoazijske zajednice prema vezi između Demetriusa i Mine. Ali za razliku od socijalne drame Sidneya Poitiera “Guess Who’s Coming to Dinner,” reakcija roditelja čini samo deo scenarija, koji daje složene pozadinske priče za svaku stranu para. Takođe, film je neverovatno seksi, bilo da ćaskaju telefonom iz odvojenih kreveta ili dele isti u strastvenoj ljubavnoj sceni. Film se zalaže za slepilo prema bojama dok slavi obe kulture, predstavljajući vezu kakvu nikada ranije nismo videli na ekranu.

The Bodyguard (1992)

Postoji li nešto romantičnije od nekoga ko skoči ispred metka za vas? Tehnički, to je posao Franka Farmera, ali kada bivši agent tajne službe Kevin Costner uskoči da zaštiti ugroženu divu Rachel Marron (Whitney Houston) — i to na noć Oskara — znamo da to čini iz ljubavi više nego iz dužnosti. Frank osvaja i publiku i Rachel mnogo ranije u filmu, tokom koncerta kada je podiže i nosi kroz gomilu — viteški trenutak ovjekovečen na posteru filma. Neverovatno je da “The Bodyguard” nikada nije pravio veliku stvar od svoje međurasne romanse, i to je samo po sebi bila velika stvar. Pogonjen jednim od najboljih soundtracka svih vremena, ovaj pop blokbaster je elegantan dodatak često ljigavoj kategoriji R-rated trilera iz 90-ih. Nedavne priče o rimejku postavljaju pitanje koji par bi mogao nadmašiti Costnera i Houston.

Four Weddings and a Funeral (1994)

Hugh Grant se mucajući ušunjao u naša srca, teturajući se i trepćući očima, u šarmantnoj engleskoj romantičnoj komediji scenariste Richarda Curtisa (koji je žonglirao sa čak osam parova u svom rediteljskom debiju “Love Actually” iz 2003). Ova pojednostavljena ljubavna priča počinje tamo gde se gotovo svaka priča Jane Austen završava: na oltaru. Grant nije taj koji se venčava na tim početnim svadbama, ali se snažno zaljubljuje u američku gošću koju igra Andie MacDowell. Njihovo udvaranje je nekonvencionalno (svodi se na seks kad god njihovi prijatelji stanu pred oltar), ali hemija je neosporna. Kada dođe vreme da se Charles i Carrie venčaju, međutim, oboje izgovaraju zavete sa nekim drugim. Pa kako onda završavaju zajedno? Male iznenađenja su ono što oduševljava.

The Bridges of Madison County (1995)

Usred karijere pretežno mačo uloga, Clint Eastwood je pokazao svoju osetljiviju stranu kako bi prikazao jednog od svojih najnezaboravnijih likova, Roberta Kincaida, fotografa za National Geographic koji je na zadatku u Ajovi i svraća na farmu da pita za pravac. Dočekuje ga Francesca, usamljena ratna nevesta koja mu ponudi da ga provede okolo (Italijanka sa naglaskom, Meryl Streep, koja toliko govori svojim tihim gestovima, poput načina na koji se nesvesno dodiruje tamo gde želi da je maze). Nije iznenađenje da ova nezadovoljna domaćica razvija osećanja prema strancu. Još dirljivije je Kincaidovo priznanje da se i on zaljubio u Francescu, ali zna da ona nema nameru da napusti svoju porodicu. Ipak, to ga ne sprečava da pokuša. “Ovakva sigurnost dolazi samo jednom u životu,” kaže joj. Prizor Kincaida kako očajnički stoji na kiši, pljusak verovatno skriva suze, toliko je radikalno protiv Eastwoodovog imidža da morate verovati u to.

The Remains of the Day (1993)

Potiskivanje emocija i strogi društveni ograničenja konstantno drže ljubavnike razdvojenima u delima reditelja Jamesa Ivoryja, producenta Ismaila Merchanta i scenaristkinje Ruth Prawer Jhabvale, koji su zajedno stvorili niz izuzetno nijansiranih književnih adaptacija koje su često (i često nepravedno) svrstane među slabije, televizijske kostimirane drame. Dok su “A Room with a View” i “Maurice” otvorenije strastveni, trio je adaptacijom romana Kazuo Ishigura pružio srceparajuću priču o paru razdvojenom kodovima izvan njihove kontrole. U ovom slučaju, batler (Anthony Hopkins) rođen i odrastao da služi engleskoj aristokratiji toliko je svestan svog mesta da ne može da prizna svoje prave osećaje prema domaćici koju obožava (Emma Thompson). Teško je gledati ovog krotkog slugu kako se bori između osećanja prema koleginici i odanosti svom poslu, a ipak, između redova, i u ovim majstorskim izvedbama, ispisane su čitave knjige. Ukolio do sada niste pogledali “Remains of the Day”, obavevezno ga svrstajte u vašu listu romantičnih filmova.

The ‘Before’ Trilogy (1995, 2004, 2013)

Gledano samostalno, “Before Sunrise” iz 1995. predstavlja savršenu inkarnaciju mlade ljubavi: dvoje stranaca se sreću u vozu, zajedno izlaze u Beču i provode noć šetajući i pričajući (postoje debate da li su vodili ljubav, jer film je previše skroman da to pokaže). Devet godina kasnije, reditelj Richard Linklater je isporučio jedan od najzadovoljavajućih nastavaka svih vremena u filmu “Before Sunset,” ponovo ujedinjujući svoje likove, Jesseja (Ethan Hawke) i Céline (Julie Delpy), u Parizu. Njihovo vreme je opet ograničeno, ali sada razgovor uključuje njihove žaljenja. Ali privlačnost ostaje, i film se završava nagoveštajem da završavaju zajedno. Ali da li su srećni zauvek? Linklater i ekipa su ponovo uhvatili par u “Before Midnight,” i film ih prikazuje zajedno, ali nezadovoljne, priznajući izazove sa kojima se suočavaju parovi nakon skoro decenije zajedno. Bilo je nemoguće pretpostaviti kada su se prvi put sreli koliko će duboko ići ova veza, i još uvek je neizvesno kako će završiti. Na srecu mnogih ovaj film ima tri nastavka, a mnogi od nas sva tri svrstavaju u svoje liste omiljenih romantičnih filmova.

Jerry Maguire (1996)

Tom Cruise je uvek bio samostalna zvezda — krstareći projektil filmske zvezde. Inspiracija Camerona Crowea, kada je angažovao Cruisea kao sportskog agenta koji je izbačen iz igre i mora se ponovo osmisliti kao bolja osoba da bi se vratio, bila je u tome što je spojio Cruisea sa Renée Zellweger, nepoznatom glumicom koja nije delovala kao neka ženska filmska zvezda ekvivalentna Tomu Cruiseu. Imala je domaći šarm koji je kao da je pozivao njegovu samouverenost, samu njegovu zvezdanost, na tepih. Lepota rečenice “Ti me upotpunjuješ” je u tome što je Cruise konačno spuštao gard nakon deset godina mega-zvezdanstva. Lepota rečenice “Imala si me na zdravo” je u tome što nas podseća koliko je ljubav laka kada je stvarna.

Titanic (1997)

Najromantičniji film svog vremena, i takođe najuzvišeniji, ep o okeanskoj katastrofi Jamesa Camerona je redak holivudski blokbaster koji postiže kvalitet veći od života. Ipak, njegova tajna kao ljubavne priče je prečesto zanemarena veština pripovedanja. Kao Jack i Rose, ljubavnici sa suprotnih strana društvene klase, Leonardo DiCaprio i Kate Winslet imaju efervescentnu hemiju, ali igraju zvezdano okrenutu omladinu uhvaćenu u ljubavnoj avanturi. Nagoveštaj je da bi njihova veza mogla trajati otprilike koliko i putovanje Titanica — da nije tog sudbonosnog ledenog brega. U “Titanicu,” sama katastrofa uzdiže ljubav u nešto bezvremensko.

Out of Sight (1998)

U smislu čiste seksualne privlačnosti, teško je nadmašiti hemiju između Georgea Clooneya i Jennifer Lopez, koji igraju nepopravljivog pljačkaša banaka i američkog maršala zaduženog za njegovo hapšenje u seksi, vremenski-skakućoj adaptaciji Elmorea Leonarda režisera Stevena Soderbergha. Film je vreo od samog početka, jer bekstvo iz zatvora ostavlja policajca i pljačkaša zatvorene u prtljažniku zajedno — udoban način za upoznavanje. Četiri godine nakon “Pulp Fiction,” film je došao u trenutku kada je Soderbergh eksperimentisao sa montažom filma i sadrži nekoliko zgodnih inovacija, uključujući nekonvencionalnu ljubavnu scenu koja povećava temperaturu sečenjem između flerta i ishoda. U jednoj niti, Jack Foley i Karen Sisco glume u hotelskom baru, pretvarajući se da su stranci. Preskačući unapred, film daje naznake “time out” gde sav taj koktel razgovor vodi: striptiz na spratu, gde par ostavlja po strani svoje razlike dovoljno dugo da vode ljubav.

Pročitajte i 25 najboljih triler filmova koji će vas držati na ivici sedišta.

Foto: Profimedia

Najnovije