10 najboljih romantičnih filmova svih vremena

Neprevaziđena filmska ostvarenja koja prkose zubu vremena.

10 najboljih romantičnih filmova svih vremena

Ljubav je univerzalna tema koja inspiriše filmske stvaraoce širom sveta, a neki filmovi uspeli su da na najdublji način dočaraju njene različite oblike. Bilo da se radi o strastvenim, sudbinskim vezama, ili o tihim, ali snažnim osećanjima, ovih deset filmova su obeležili kinematografiju i ostali upamćeni kao vrhunski prikazi romantičnih priča. Ovi filmovi ne samo da su osvojili srca publike, već su i ostavili neizbrisiv trag u kulturi, postavljajući standarde za sve buduće filmske romanse. U nastavku teksta pogledajte 10 najboljih romantičnih filmova svih vremena.

Gone with the Wind (1939)

Smešten u vreme Američkog građanskog rata, ovaj epski romantični film prati burnu ljubavnu priču između Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) i Rhett Butlera (Clark Gable). Njihova strastvena, ali komplikovana veza oslikava složenost ljubavi u svetu razorenom sukobom. Film je remek-delo kinematografije, poznat po svojoj veličini i nezaboravnim likovima, čineći ga vanvremenskim klasikom u žanru romantike.

Casablanca (1942)

U ratnoj Casablanci, obnovljena romansa između Rick Blainea (Humphrey Bogart) i Ilsa Lund (Ingrid Bergman) odvija se u svetu ispunjenom političkim tenzijama i moralnim dilemama. Njihova ljubav je gorka, prožeta žrtvom i neizbežnim rastankom, što ovaj film čini jednim od najdirljivijih ljubavnih priča u istoriji filma. Casablanca je postala sinonim za filmski romantizam.

Bathing Beauty (1944)

Ova razigrana muzička komedija prati priču o Steveu Elliottu (Red Skelton), kompozitoru koji se zbog nesporazuma nađe usred škole za plivanje za devojke, pokušavajući da se ponovo poveže sa svojom bivšom verenicom, Carol (Esther Williams). Film je poznat po spektakularnim akvabaletnim scenama, u kojima je Esther Williams zasijala kao prava “sirena” ekrana. Bathing Beauty je klasična romantična komedija koja kombinuje humor, muziku i očaravajuće vizuelne elemente, čineći ga zabavnim i nezaboravnim filmskim iskustvom.

Roman Holiday (1953)

Audrey Hepburn i Gregory Peck donose šarm i nežnost u ovoj prelepoj priči o princezi Ann (Audrey Hepburn) koja beži iz svojih kraljevskih dužnosti da bi provela jedan običan dan u Rimu. Tokom tog dana, ona se zaljubljuje u novinara Joea Bradleya (Gregory Peck), ali njihov svet pripada različitim sferama, što njihovoj ljubavi daje poseban ukus prolaznosti. Roman Holiday je romantična bajka koja osvaja svojim jednostavnim, ali moćnim pričama.

An Affair to Remember (1957)

Cary Grant i Deborah Kerr igraju par, Nickie Ferrante (Cary Grant) i Terry McKay (Deborah Kerr), koji se zaljubljuje na krstarenju i dogovara da se ponovo sretnu šest meseci kasnije na vrhu Empire State Buildinga. Njihova ljubavna priča puna je sudbinskih prepreka, ali i verovanja u pravu ljubav. Ovaj film je postao sinonim za romantične susrete i neizvesnosti koje ljubav nosi sa sobom.

The Umbrellas of Cherbourg (1964)

Jedinstveni muzički film Jacquesa Demyja prati ljubavnu priču između Geneviève Emery (Catherine Deneuve) i Guya Fouchera (Nino Castelnuovo), čija veza biva testirana ratom i životnim okolnostima. Ceo film je pevan, što dodaje dodatnu slojevitost emocijama koje likovi proživljavaju. The Umbrellas of Cherbourg je vizuelno i emocionalno remek-delo koje istražuje teme ljubavi, gubitka i sudbine.

Before Sunrise (1995)

Ova savremena ljubavna priča prati Jesseja (Ethan Hawke) i Celine (Julie Delpy), dvoje stranaca koji se sreću u vozu i provode zajedno jedan dan u Beču. Njihova veza je intelektualna i emotivna, istražujući teme mladalačke zaljubljenosti, vremena i prolaznosti. Before Sunrise je jedinstven u svojoj jednostavnosti i dubini, čineći ga jednim od najautentičnijih romantičnih filmova svih vremena.

In the Mood for Love (2000)

Smešten u Hong Kongu 1960-ih, ovaj film Wong Kar-waija prati dvoje suseda, gospodina Chowa (Tony Leung) i gospođu Chan (Maggie Cheung), koji otkrivaju da su njihovi supružnici u vezi. Kako se njihovo prijateljstvo produbljuje, oni razvijaju osećanja jedno prema drugom, ali zadržavaju suzdržanost zbog društvenih normi. In the Mood for Love je stilizovana i melanholična studija o neizrečenoj ljubavi i sudbini.

Pride and Prejudice (2005)

Adapcija klasičnog romana Jane Austen donosi priču o Elizabeth Bennet (Keira Knightley) i gospodinu Darcyju (Matthew Macfadyen), čija ljubav prevazilazi predrasude i društvene razlike. Njihov odnos je prikaz inteligentnog i emotivnog nadmetanja koje vodi do istinske ljubavi i razumevanja. Pride and Prejudice je i dalje jedan od najvoljenijih romantičnih filmova zbog svoje duboke emocionalne rezonance.

A Star is Born (2018)

Ova moderna verzija klasične priče prikazuje odnos između poznatog muzičara Jacksona Mainea (Bradley Cooper) i mlade pevačice Ally (Lady Gaga), koju on pomaže da se proslavi. Njihova ljubav je snažna, ali opterećena njegovim borbama sa zavisnošću i slavom. A Star is Born je snažna priča o ljubavi, gubitku i umetničkoj inspiraciji, sa nezaboravnim muzičkim nastupima.

Pročitajte i 10 neverovatnih filmova o Olimpijskim igrama.

Foto: Profimedia

Najnovije