3 velike premijere dokumentaraca na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC u septembru

"Odbrana Evrope", 5. sezona doumentarnog serijala "Izgubljena blaga Egipta" i "Rekonstrukcije avionskih nesreća"

Uzbudljivo putovanje kroz prostor i vreme očekuje nas sa tri velike premijere na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC tokom septembra. Kroz dokumentrane serijale koji nam donose ekskluzivan i autentičan materijal uz mnogo do sada neobjavljenih informacija otkrićemo na koji način su stvorene granice moderne Evrope, spuštamo se u drevne egipatske grobnice tragajući za poslednjim počivalištem Kleopatre, a za kraj ćemo se vinuti do oblaka gde ćemo proživeti kobne trenutke koji su doveli do nekih od najvećih avionskih nesreća. Vežite se, septembar na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC – poleće.

Od 17. septembra na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC utorkom u 22.00 počinje emitovanje prve sezone šestodelnog dokumentarnog serijala “Odbrana Evrope”. Finska, Velika Britanija, Poljska, Holandija, Francuska… Na putovanju kroz vreme gledaoci kanala NATIONAL GEOGRAPHIC otkriće na koji način je kreiranje granica ovih zemalja u prošlosti uticalo na stvaranje granica moderne Evrope, jer su granice te na kojima se piše istorija. Na njima se dešavaju najveći događaji i one su te koje kroje sudbine naroda. Kako to narodi brane svoje granice stalna je tema, počevši od Rimljana do današnjeg sukoba u Ukrajini. Način na koji je svaki od njih izabrao da to uradi je jedinstven – i vođen njihovim posebnim geografskim okolnostima. Velika Britanija je ostrvo, Holandija je puna vode, Poljska nema fizičke granice tako da granice variraju, Španija je okružena morem sa 3 strane i planinama sa 4. Ova serija istražuje kako su vodeće nacije u Evropi izgradile, a zatim branile, ili barem pokušale da brane svoje granice tokom istorije od napada raznih osvajača.

Septembarsko putovanje na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC vodi nas do naše sledeće stanice – Egipat. Uz pomoć savremene tehnologije, grupa međunarodnih arheologa u petoj sezoni popularnog dokumentarnog serijala „Izgubljena blaga Egipta“, koja se emituje od 29. septembra, nedeljom u 21.00, zalazi u delove piramida u koje ljudska noga još nije kročila. Kamere istraživača prolaze kroz zaboravljene hodnike, otkrivajući nepoznate grobnice i mumije stare hiljadama godina. Deset novih jednočasovnih epizoda približiće nam sve muke eksperata koji su na putu do istorijskih otkrića morali da se izbore sa nepristupačnim terenom i afričkim vrućinama. Pred gledaocima je impozantna serija puna akcije koja prati međunarodne timove egiptologa dok otkrivaju najbogatiji sloj drevne arheologije na svetu — Izgubljeno blago Egipta. Kroz iskopavanja i neviđeni pristup zaboravljenim slojevima prošlosti na prvoj liniji arheologije, ovi moderni istraživači bore se sa vrelinom i negostoljubivim terenom kako bi došli do otkrića života. U novim epizodama obilazimo spomen zdanja faraona Kufua širom Egipta, u Abusiru se spuštamo u drevnu grobnicu kako bismo otkrili mumiju kralja Sahure staru 4.400 godina, a arheolozi će još jednom prateći tragove prošlosti pokušati da pronađu poslednje počivalište legendarne Kleopatre.

A sada – nebu pod oblake. Svaki put kada se ukrcamo u avion, svoj život stavljamo u ruke pilota, avio-kompanije i proizvođača aviona. Ipak, dok letenje ostaje najbezbedniji oblik putovanja, nesreće se i dalje dešavaju. Novi desetodelni dokumentarni serijal „Rekonstrukcije avionskih nesreća“ koji se od 30. septembra ponedeljkom u 22.00 emituje na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC objasniće i istražiti najveće tragedije u avionskom saobraćaju. Koristeći priče preživelih, intervjue stručnjaka i podatke iz crne kutije, doživećemo poslednje mučne trenutke na ovim ozloglašenim letovima. Ali da li je ishod mogao biti drugačiji? Koristeći tim visokokvalifikovanih probnih pilota i najsavremeniji simulator leta, gledaoci će proživeti trenutke kada su putnici i kabinsko osoblje bili sigurni da je smrt neizbežna. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji otkrićete i kako izgledaju neki od fenomena u tim fatalnim sekundama, poput ekstremnog atmosferskog pritiska u kabini. Kada se suoče sa neuspehom, naši vojni, komercijalni, akrobatski i probni piloti će morati da donesu odluke o životu ili smrti u deliću sekunde. Kako će njihova specifična obuka uticati na ishod nesreća u ovim slučajevima? Da li bi nešto uradili drugačije? Ima li šanse da se istorija prepravi?

Promo

Najnovije