Filmski Festival u Veneciji 2024: Ko su dobitnici nagrada

And the winners are...

filmski festival u veneciji

Nakon znatno tiših filmskih festivala u 2023. zbog štrajkova industrije, 81. izdanje venecijanskog Filmskog festivala vratilo se u punom sjaju, sa brojnim zvezdama i glamuroznim trenucima prikladnim za najstariji svetski filmski festival. Na Lidu su se okupili mnogi oskarovci – Nicole Kidman, Adrien Brody, Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Angelina Jolie, Tilda Swinton, Julianne Moore, i reditelji Todd Phillips, Alfonso Cuarón – dobitnici Zlatnog lava, u nadi da će osvojiti glavne nagrade ovogodišnjeg festivala.

Na otvaranju, filmska legenda Sigourney Weaver je dobila Zlatnog lava za životno delo za impresivan opus rada tokom poslednjih pet decenija, koji obuhvata sve – od Alien i Working Girl do Gorillas in the Mist i Avatar. Takođe, renomirani australijski reditelj Peter Weir, poznat po kultnim klasicima kao što su Picnic at Hanging Rock, Dead Poets Society i The Truman Show, osvojio je istu nagradu za najboljeg reditelja.

dobitnici nagrada venecija

Što se tiče najprestižnijih nagrada festivala, od Zlatnog lava do drugoplasiranih i trećeplasiranih nagrada žirija, Srebrnog lava za najboljeg reditelja, Volpi kup za najboljeg glumca i glumicu, Zlatne Osella nagrade za najbolji scenario i nagrade Marcello Mastroianni za najperspektivnijeg novajliju? Kao što je Isabelle Huppert, predsednica ovogodišnjeg žirija, rekla: „Imam dobre vesti za vas: film je u sjajnoj formi.“

U svom govoru na zatvaranju, Huppert je pohvalila svoje kolege članove žirija, među kojima su se nalazili reditelji James Gray, Andrew Haigh i Agnieszka Holland, kao i glumica Zhang Ziyi. „Razmišljali smo o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti – svi prozori u svet su bili širom otvoreni, i sve što smo videli bila je inovacija, kreativnost, pažnja i briga,“ rekla je. „Zato želim da se zahvalim svom divnom i pronicljivom žiriju što je sa mnom podelio ove velike trenutke s strašću i uverenjem.“

Zlatni lav za najbolji film

Najvažnija vest večeri bila je dodela Zlatnog lava filmu The Room Next Door: prvi film Pedra Almodóvara na engleskom jeziku, u kom su Julianne Moore i Tilde Swinton imale zapažene uloge. Film je na premijeri dobio najduži aplauz, koji je trajao čak 17 minuta.

filmski festival u veneciji

Volpi kup za najbolju glumicu

Takođe značajna, bila je dodela Volpi kupa za najbolju glumicu Nicole Kidman za njen hrabri nastup u filmu Babygirl, što gotovo potvrđuje njen ulazak u trku za Oskara. (U emotivnom govoru koji je iznela njena rediteljka Halina Reijn, Kidman je podelila da je otputovala u Australiju nakon smrti svoje majke ove nedelje, te stoga nije mogla da primi nagradu lično.)

Volpi kup za najboljeg glumca

Titulu najboljeg glumca ove godine ponio je francuski glumac Vincent Lindon za svoju ulogu u filmu The Quiet Ones. Film prikazuje Lindona u ulozi udovca i oca po imenu Pierre, koji se suočava s izazovima dok pokušava da razume ideologiju koja privlači jednog od njegovih sinova. Radnja filma smeštena je u Francusku posle maja 1968. godine.

Srebrni lav

Brady Corbet je osvojio nagradu za najboljeg reditelja za svoj hit sa festivala The Brutalist, koji je bio široko predviđen da osvoji Zlatnog lava pre nego što je Almodóvar iznenadio pobedom.

dobitnici nagrada venecija

Nagrada žirija

Ovu prestižnu nagradu osvojio je film Vermiglio. Radnja filma smeštena je u selo Vermiglio 1944. godine. Priča prati dolazak dezertera Pietra u porodicu učitelja, čija ljubav prema najstarijoj ćerki učitelja menja živote svih članova porodice.

Specijalna nagrada žirija

Specijalnu nagradu žirija, ove godine osvojio je film April – neobičan pristup uobičajenoj naraciji o abortusu – gruzijske rediteljke Dee Kulumbegashvili.

Zlatna Osella za najbolji scenario

Ove godine, nagrada za najbolji scenario je pripala Murilu Hauseru i Heitoru Loregi za scenario filma I’m Still Here. Film se dešava u Brazilu tokom vrhunca diktature 1971. godine i prati majku koja se suočava s izazovima života nakon što njenu porodicu potresa čin proizvoljnog nasilja.

Nagrada Marcello Mastroianni

Nagrada Marcello Mastroianni dodeljuje se mladim talentima u usponu. Ove godine, nagrada je otišla mladom francuskom glumcu Paulu Kircheru. Kircher, koji ima 22 godine, predvodi film And Their Children After Them.

Foto: Profimedia

Najnovije