Večna mladost po svaku cenu: Horor film The Substance kao ogledalo savremenog društva

Ovaj triler sa Demi Moore otkriva tamnu stranu industrije lepote i večite potrage za mladošću.

demi moore u filmu the substance

Film The Substance, režiserke Coralie Fargeat, na originalan i zastrašujući način osvetljava modernu opsesiju večitom mladošću i estetskim intervencijama. Ovaj horor triler, u kojem glavne uloge tumače Demi Moore i Margaret Qualley, koristi elemente telesnog horora kako bi ukazao na to kako daleko društvo i pojedinci mogu otići u potrazi za savršenim izgledom i očuvanjem mladalačkog izgleda.

U centru priče nalazi se lik Elisabeth Sparkle (Demi Moore), bivše zvezde televizijskog programa o vežbanju, koja biva zamenjena mlađom koleginicom upravo na svoj pedeseti rođendan. Razočarana gubitkom statusa i mladosti, Elisabeth odlučuje da uzme misterioznu supstancu koja obećava preobražaj i povratak u vreme njene najveće slave. Ta supstanca, međutim, ima daleko od očekivanih efekata – mladalačka verzija Elisabeth, nazvana Sue (Margaret Qualley), doslovno se rađa iz njene kičme u brutalnoj i šokantnoj sceni koja podseća na horor klasike. Kroz ovu nadrealnu transformaciju, film istražuje temu surovog sukoba između starosti i mladosti.

The Substance

U filmskoj industriji, kao i u stvarnom životu, pritisak da se održi mladolikost i fizička privlačnost ne jenjava s godinama. Žene u središtu pažnje često su suočene s očekivanjima da izgledaju „savršeno“ bez obzira na godine. Film The Substance koristi elemente horora kako bi doslovno prikazao tu borbu – Sue postaje personifikacija mladosti koju Elisabeth ne može pustiti, iako je svesna da svaki trenutak u telu svoje mlađe verzije sve više narušava njeno pravo telo.

Fargeatova koristi telesni horor da bi ilustrovala kulturni fenomen u kojem se ženska tela podvrgavaju brojnim procedurama i tretmanima kako bi se zadržao mladalački izgled. Estetske intervencije, koje su nekada bile tabu, danas se često posmatraju kao svakodnevna praksa. Film postavlja pitanje koliko daleko smo spremni da idemo zarad društveno nametnutih standarda lepote. Supstanca iz filma, koja omogućava Sue da preuzme Elisabethin život, metafora je za svaku promenu koju pravimo na sebi u pokušaju da ostanemo relevantni, poželjni i mladi.

The Substance

Ono što The Substance posebno naglašava jeste surovost industrije zabave, ali i društva uopšte, koje slavi mladost, dok istovremeno odbacuje žene koje stare. Kroz lik Elisabeth, film prikazuje strah od starosti i neizbežan sukob između dve strane iste osobe – jedne koja očajnički želi da zadrži kontrolu nad svojim životom i karijerom, i druge koja se povinuje zahtevima društva za mladošću i lepotom. Sue predstavlja sve ono što je Elisabeth nekada bila – mlada, uspešna, poželjna. Međutim, svaki put kada Sue preuzme njeno telo, Elisabeth stari još brže, što ilustruje visoku cenu koju žene plaćaju za pokušaj da prkose vremenu.

Film koristi estetiku horora ne samo da bi šokirao publiku, već i da bi istakao suštinski problem sa savremenim standardima lepote. Kultura koja slavi površnu estetiku i mladost na račun stvarne vrednosti osoba dovodi do toga da žene osećaju pritisak da stalno „unapređuju“ svoje telo. Estetske intervencije postaju uobičajene, ali film postavlja pitanje – po koju cenu? Iako The Substance na krajnje hiperboličan način prikazuje transformaciju, njegova poruka odražava stvarni svet u kojem žene, pod pritiskom da ostanu mlade, često pribegavaju ekstremnim merama koje na kraju mogu dovesti do gubitka identiteta.

The Substance

Demi Moore, koja u filmu igra Elisabeth, simbolično nosi težinu ovih tema i kroz svoju ličnu karijeru. Kao glumica koja se suočavala sa kritikama zbog estetskih intervencija, Moore donosi autentičnost ulogama koje zahtevaju preispitivanje odnosa prema telu i starosti u industriji koja nagrađuje mladost. Sa druge strane, Margaret Qualley, kao Sue, simbolizuje budućnost – mlada, talentovana i spremna da preuzme ulogu koju je nekada imala njena starija verzija.

The Substance je surova i provokativna filmska parabola koja preispituje naše stavove o lepoti, starosti i telesnim intervencijama. U vremenu kada se estetske procedure sve više promovišu kao način da se povrati kontrola nad životom, film nas podseća na to koliko je važno prihvatiti sopstveni proces starenja i postavljati pitanja o istinskoj ceni večite mladosti.

Foto: Profimedia

Najnovije