Harper's Bazaar Srbija

Parižani su imenovali omiljene filmove o svom gradu

Ovi odabrani naslovi najbolje prenose njegovu atmosferu

Početkom oktobra, Netflix je lasnirao seriju “Emily in Paris” u režiji legendarnog Darrena Star-a koji je režirao seriju „Sex and the City“.

Glavni lik, koga glumi Lily Collins, se seli iz Čikaga u Pariz da bi tamo započela karijeru i suočena je sa burnim pariskim životom. Kostime za projekat dizajnirala je sama Patricia Field – tvorac kultnih stajlinga Carrie, Samanthe, Mirande i Charlotte. Međutim, serija je već kritikovana zbog stereotipa o Francuzima i zastareloj garderobi glavne junakinje. Izlazak ionako skandalozne serije bio je povod za proučavanje: pitali su 38 hiljada Parižana o njihovim omiljenim filmovima i TV emisijama, koji najtačnije prikazuju njihov rodni grad i njegove stanovnike.

Među najboljim filmovima na engleskom jeziku bili su „Midnight in Paris“ (2011)  i crtani film „Ratatouille“ (2007). Uprkos lošim komentarima u vezi sa serijom “Emily in Paris” ona je osvojila treće mesto. Filmovi „The Aristocrats“ i “Julie and Julia. Prepare happiness on prescription” zaokružuju prvih pet.

Prema studiji, samo dva odsto Parižana veruje da nikada nisu videli film ili TV emisiju na engleskom jeziku koji tačno odražavaju atmosferu njihovog grada.

Najbolji filmovi o Parizu na francuskom, prema rečima samih Parižana, su “Paris, I love you” i “Amelie”. Takođe su zabeležili filmove “Hate”, “Call my agent!” i “1 + 1”.

foto:bazaar.ru

Najnovije