Harper's Bazaar Srbija

Predviđamo: 6 filmova sa Filmskog festivala u Kanu koji će biti veliki hit u 2021!

Filmski festival u Kanu, 74. po redu, završio se juče i imali smo taman dovoljno vremena da napravimo manju rekapitulaciju svega što smo videli. Za početak, ne možemo da sakrijemo radost što smo, dve godine nakon što je “Parasite” osvojio glavnu nagradu ali i svetsku kinematografsku kulturu, ponovo dobili bogat i eklektičan program koji je uključivao filmove već poznatih autora, ali i onih koji se tek zagrevaju za svetsku slavu. Sa druge strane, tu su i veličanstvena izdanja sa crvenog tepiha koja ne smemo da zanemarimo jer, ruku na srce, ona su još jedan razlog zbog kog smo sa nestrpljenjem iščekivali čuveni kulturni događaj na francuskoj rivijeri. Ipak, danas smo se fokusirali na lineup festivala i izdvojili šest naslova koji će sigurno biti veliki hit ove godine.

After Yang

“After Yang” je naučno-fantastična drama kojom se južnokorejski umetnik i video esejista Kogonada vraća na scenu, rekli bismo u punoj snazi. Glavna uloga je poverena Colinu Farrellu koji glumi oca na zanimljivom zadatku – on treba da popravi prijatelja svoje mlađe ćerke, robota Yanga. Osim njega, u filmu glume i Jodie Turner-Smith (“Queen & Slim”), Justin H. Min i Haley Lu Richardson.

Inače, indijska kompanija A24 planira distribuciju ovog filma nešto kasnije ove godine, ali tačan datum objavljivanja još uvek nije poznat. Svakako, jedva čekamo!

Annette

Francuski filmski autor Leos Carax (“Holy Motors”) prvi put stvara na engleskom jeziku, a rezultat je ova halucinantna rok opera u kojoj glumi Adam Driver kao eksplozivni stand-up komičar i Marion Cotillard kao njegova supruga, poznati sopran. Ovo i više nego zanimljivo ostvarenje uključuje originalnu muziku pop dua Sparks, koji nam je odnedavno postao poznat zahvaljujući dokumentarcu Edgara Wrighta “Shaun of the Dead”.

“Annette” će se prikazati u ograničenom pozorišnom izdanju 6. avgusta, ali nakon toga, od 20. avgusta će moći da se pogleda na platformi Amazon Prime Video. Evo šta možemo da očekujemo:

Flag Day

Sean Penn je režirao, ali i glumio u ovoj drami o mladoj ženi (Dylan Penn, njegova ćerka iz stvarnog života) koja se bori da popravi odnos sa svojim ocem prevarantom. Inače, ovaj film je zasnovan na memoarima novinarke Jennifer Vogel, adaptirao ga je Jez Butterworth (“The Ferryman”), dok muziku potpisuju Eddie Vedder, Cat Power i Glen Hansard.

MGM, studio koji je nedavno kupio Amazon, preuzeo je prava na distribuciju ovog filma i planira da ga pusti u bioskope od 20. avgusta.

The French Dispatch

Wes Anderson se vraća na scenu ovom zanimljivom dramom koja se odigrava u francuskom birou izmišljenih novina u Kanzasu. Frances McDormand, Timothée Chalamet, Tilda Swinton i Bill Murray su samo neke od zvezda koje čine ovaj film koji nam prikazuje tri različite priče. Kako se navodi, “The French Dispatch” je osmišljen kao “ljubavno pismo” novinarstvu i omaž nekim od najvećih reportera iz The New Yorker-a. 

Searchlight Pictures, koji je u vlasništvu Disney-a, planira puštanje filma u bioskope od 22. oktobra, nakon projekcije na 59. Filmskom festivalu u Njujorku u septembru.

Val

Val Kilmer je godinama prikupljao svoje kućne video zapise koji su svedočili o njegovom detinjstvu, filmskoj karijeri i privatnom životu, a svi oni su sada pronašli svoje mesto u ovom dokumentarcu u ko-režiji Lea Scotta i Tinga Pooa. Osim njegovih filmskih vrhunaca koji uključuju “Top Gun”, “Heat” i “Batman”, dokumentarac donosi i intiman osvrt na njegovo preživljavanje raka grla zbog kog sada živi sa cevčicom za disanje. 

Što se tiče mogućnosti za gledanje, Amazon planira da pusti film u ograničenom bioskopskom izdanju 23. jula, pre nego što se preseli na Prime Video od 6. avgusta.

The Velvet Underground

Todd Haynes, poznat po naslovima kao što su “Far From Heaven”, “Carol”, “Velvet Goldmine” i “I’m Not There”, ovim filmom odaje počast jednoj od najvećih rok grupa šezdesetih. Svi kritičari imaju samo reči hvale za ovo ostvaranje što za nas znači samo jedno – moramo ga pogledati!

Film će biti dostupan za emitovanje na Apple TV + od 15. oktobra.

Tekst: Ivana Tomić

Fotografija: Profimedia

Najnovije