Harper's Bazaar Srbija

Šta treba da znate o Oskaru 2021

Prva ceremonija u novoj stvarnosti.

Pandemija koronavirusa izvršila je svoja prilagođavanja u svim oblastima života, a posebno je bila izložena industrija zabave.

Sezona dodela nagrada prošla je kroz neviđena vremena. Bioskopi širom sveta bili su zatvoreni, otkazano je snimanje filmova i u više navrata odloženi su datumi premijera, filmskih festivala, modnih revija, a zvanični događaji predstavljeni su digitalno.

Američka akademija filmske umetnosti i nauke najavila je odlaganje 93. dodele Oskara sa 28. februara za 25. april. Akademici su odlučili da događaj održe u uobičajenom formatu – ali u skladu sa svim merama. Ove godine po prvi put su filmovi koji su objavljeni na streaming servisima izborili pravo da se bore za pobedu – Netflix serije takođe mogu da dobiju željene statuete.  

Spisak nominovanih biće objavljen 15. marta. Od 1. do 5. februara održava se preliminarno glasanje, a 9. februara biće objavljen uži izbor. Tradicionalna večera nominovanih zakazana je za 15. april, a konačno glasanje održaće se od 15. do 20. aprila.

Od 2024. na snagu stupaju i novi zahtevi za filmove koji se prijavljuju za glavnu nagradu. U takvim filmovima likovi treba da uključuju predstavnike LGBT zajednice, osobe sa invaliditetom i predstavnike različitih rasa. 

Najnovije