Venice film festival 2024: 10 filmova koje ne smete propustiti

81. izdanje internacionalnog filmskog festivala obećava sjajne naslove - kao i uvek.

Venice Film Festival 2024

Najstariji filmski festival na svetu počinje danas, i ove godine okupiće puno zvezda, koje se nadaju da će sada nadoknaditi prošlogodišnji izostanak sa crvenog tepiha zbog štrajka pisaca i glumaca u Holivudu. Zaista, zvezde su konačno ponovo prisutne, a očekuje se da će tokom festivala na Lidu biti prisutni Tilda Swinton, Julianne Moore, Joaquin Phoenix, Lady Gaga, George Clooney, Brad Pitt, Nicole Kidman, Daniel Craig i Cate Blanchett.

U konkurenciji za Zlatnog lava odabran je 21 film, sa nadom da će izazvati interesovanje za buduće dodele, s obzirom na to da je venecijanski Filmski festival tokom godina postao nezaobilazna odskočna daska za Oskare.

Venecija je stalno sticala reputaciju odskočne daske za sezonu nagrada, sa filmovima poput „Gravity“, „Birdman“, „La La Land“, „The Shape of Water“, „The Favourite“, „Joker“, „Nomadland“, „The Whale“ i prošlogodišnjim „Poor Things“ koji su imali premijeru na Lidu i kasnije osvojili Zlatne statuete.

Festival, 81. po redu, svečano će otvoriti „Beetlejuice Beetlejuice“, nastavak kultnog filma iz 1988. godine u režiji Tima Burtona (projekcija van konkurencije), i kao i svake godine – sve je u igri.

Ove godine, žiri koji predvodi francuska glumica Isabelle Huppert, zajedno sa James Gray, Andrew Haigh, Agnieszka Holland, Kleber Mendonça Filho, Abderrahmane Sissako, Giuseppe Tornatore, Julia von Heinz i Zhang Ziyi, imaće uzbudljive, ali teške dane u dodeli najcenjenijeg Zlatnog lava.

Bez daljeg odlaganja, evo našeg izbora za 10 filmova koje ne smete propustiti u takmičenju ove godine, a koji će nesumnjivo biti deo razgovora o budućim nagradama.

Joker: Folie à Deux

Nastavak filma „Joker“ iz 2019. godine, „Folie à Deux“, donosi novu dimenziju u obliku mjuzikla, uz povratak Joaquina Phoenixa i dolazak Lady Gage u ekipu. Dok je originalni film bio finansijski uspešan i osvojio Zlatnog lava, ovaj nastavak će pokušati da ponovi uspeh, ali s većim rizikom zbog svoje neobične transformacije u mjuzikl.

Maria

Pablo Larraín se vraća na Lido sa „Maria“, biografijom o operskoj pevačici Mariji Callas, u kojoj Angelina Jolie tumači glavnu ulogu. Ovaj film, koji završava Larraínovu trilogiju o tragičnim ženama, istražuje zvezdine poslednje dane u Parizu i njen odnos sa Aristotelom Onassisom, a očekuje se da će doneti uzbudljive trenutke i potencijalne oskarovske nastupe.

Queer

Luca Guadagnino se vraća na Lido sa adaptacijom romana Williama S. Burroughsa, „Queer“, u kojem Daniel Craig igra američkog skitnicu u Meksiku 1940-ih godina. Festival u Veneciji je pohvalio Craigovu izvedbu kao njegovu najbolju do sada i Guadagninovu najuspešniju.

The Room Next Door

Pedro Almodóvar se vraća na Lido sa prvim filmom na engleskom jeziku, adaptacijom romana Sigrid Nunez, „What Are You Going Through“, koja prati odnos između reporterke obolele od raka (Tilda Swinton) i spisateljice (Julianne Moore). Film će istraživati teme prijateljstva, smrti, ljubavi i rata uz prepoznatljive Almodóvarove kostime i stil, a reditelj je najavio i refleksije o uživanju u jutarnjem buđenju u prirodnom rezervatu.

Babygirl

Film „Babygirl“ holandske rediteljke i glumice Haline Reijn, koja je prethodno režirala „Bodies Bodies Bodies“ i „Instinct“, istražuje erotske teme kroz priču o uspešnoj CEO (Nicole Kidman) koja ulazi u rizičnu aferu sa mlađim pripravnikom (Harris Dickinson). Ovaj film obećava provokativne i kompleksne dinamike moći, s dodatkom zvučnih imena poput Antonija Banderasa, Esther McGregor i Sophie Wilde.

Kjærlighet (Love)

„Love“, drugi deo trilogije „Sex Love Dreams“ norveškog reditelja Daga Johana Haugeruda, istražuje društvene norme o seksu i vezama kroz priču o zdravstvenim radnicima Marianne i Toru. Film se fokusira na Torove spontane susrete sa muškarcima i Marianneinu potragu za razumevanjem njegovog pogleda na svet, nudeći uvid u seksualnu i emocionalnu bliskost van uobičajenih normi.

The Brutalist

Brady Corbet se vraća na Lido sa „The Brutalist“, najambicioznijim projektom do sada, epohalnom dramom koja prati 30 godina života arhitekte Lászlóa Totha (Adrien Brody) i njegove žene Erzsebet (Felicity Jones) dok beže iz postratne Evrope u SAD. Film traje tri sata i trideset pet minuta uz 15-minutnu pauzu, što je dobra vest za novinare, a nadamo se da će biti jedan od najzapaženijih na festivalu.

April

Dea Kulumbegashvili se vraća na festival sa „April“, dramom o ginekologu iz ruralne Gruzije koja se suočava s istragom nakon smrti novorođenčeta, dok se suočava s društvenim pritiscima zbog obavljanja abortusa. S obzirom na njen prethodni uspeh i tematiku koja često privlači pažnju žirija, „April“ ima velike šanse da bude jedan od istaknutih filmova festivala.

Jouer Avec Le Feu (The Quiet Son)

Francuski rediteljski par Delphine i Muriel Coulin prave svoj debi na Venecijanskom festivalu sa „The Quiet Son“, dramom o ocu (Vincent Lindon) čiji najmlađi sin ide na Sorbonu dok se najstariji sin povlači u ekstremne desničarske ideje. Film istražuje političke tonove i kako nasilje i mržnja mogu da razore porodične odnose, obećavajući duboku i uznemirujuću priču.

Harvest

Grčka rediteljka Athina Rachel Tsangari se vraća na Lido sa filmom „Harvest“, slobodnom adaptacijom romana Jima Cracea koja prati uticaj dolaska stranaca na srednjovekovno englesko selo. Glumi Caleb Landry Jones, koji je za film usvojio škotski akcenat tokom promocije „Dogman“ prošle godine u Veneciji.

Foto: Promo, Youtube

Najnovije