Izložbe u Parizu koje ne smete da propustite

10 događaja koji transformišu grad svetlosti u prestonicu umetnosti.

Izložbe u Parizu koje ne smete da propustite

U oktobru, Pariz se transformiše u pravu prestonicu umetnosti, gde svaki kutak grada odiše kreativnošću i inovacijom. Grad svetlosti postaje grad umetnosti, nudeći bogat program izložbi koje spajaju modu, savremenu umetnost, zanatstvo i tehnologiju. Od avangardnih radova Takashi Murakamija do stogodišnje tradicije Lesage broderije, pa sve do fascinantne izložbe posvećene Yves Saint Laurentu i izložbe visoke mode. ove izložbe pružaju nesvakidašnje estetske doživljaje I, što je najlepše, mnoge od njih su besplatne, omogućavajući posetiocima da urone u svet umetnosti bez opterećenja. Oktobar donosi sezonu za istinske ljubitelje mode i umetnosti, sa bogatstvom događaja koji inspirišu i zadivljuju.

Lesage: 100 godina mode i dekoracije u Galeriji 19M

Slavna kuća Lesage slavi vek postojanja uz retrospektivnu izložbu koja se održava u Galeriji 19M od 26. septembra 2024. do 5. januara 2025. Ova besplatna izložba prikazuje najpoznatije kreacije visoke mode, ali i inovacije u vezivanju i tkanju po kojima je Lesage svetski poznat. Posetioci će moći da zavire iza kulisa ovog prestižnog brenda, kroz imerzivne instalacije, kao i da učestvuju u radionicama posvećenim umetnosti veza.

Takashi Murakami: Izložba japanskog umetnika u galeriji Perrotin

Japanski savremeni umetnik Takashi Murakami vraća se u čuvenu parisku galeriju Perrotin, od 15. oktobra do 23. novembra 2024. Ova izložba donosi seriju najnovijih radova, u prepoznatljivom Murakamijevom stilu koji spaja pop kulturu i tradicionalne japanske tehnike. Posetioci će imati priliku da besplatno uživaju u jedinstvenim umetničkim delima, od upečatljivih slika do skulptura koje pomeraju granice savremene umetnosti. Galerija Perrotin na Matignonu postaje pravo mesto za ljubitelje Murakamijevog opusa i one koji žele da zavire u svet koji kombinuje prošlost i sadašnjost.

Izložba mode i visoke mode u Bonams Cornette de Saint Cyr

U srcu Pariza, u čuvenoj aukcijskoj kući Bonams Cornette de Saint Cyr, održaće se izložba mode i visoke mode „The Quidam Collection“ od 28. septembra do 1. oktobra 2024. Posetioci će moći da uživaju u besplatnom prikazu modnih komada iz perioda od 1920-ih do 2000-ih, uključujući kreacije brendova kao što su  Comme des garçons, Chanel, Alaia, McQeen, Givenchy i Yves Saint Laurent. Ovo je jedinstvena prilika da se nađete među vanvremenskim komadima mode, koje su nekada nosile ikone stila.

Vestologija: Izložba posvećena jaknama u Printemps Haussmann-u

Printemps Haussmann, jedan od najpoznatijih pariskih robnih kuća, stavlja jaknu u centar pažnje kroz besplatnu izložbu „Vestologija“ do 13. oktobra 2024. godine. Posetioci će moći da istraže različite modne stilove jakni, od klasičnih do savremenih, uz impresivne izložbe pod čuvenom kupolom robne kuće, redizajnirane izloge, kao i poseban pop-up prostor Courrèges brenda u Atrijumu. Ovaj modni praznik donosi i brojne radionice sa studentima ESMOD-a, vodeće škole za modni dizajn.

Art Basel 2024: Savremena umetnost u Petit Palais-u

Čuveni Petit Palais postaje domaćin besplatne izložbe savremene umetnosti u okviru Art Basel Paris 2024. Od 15. do 20. oktobra, posetioci će moći da uživaju u inovativnim radovima umetnika iz celog sveta, koji istražuju savremene teme kroz različite medije. Ova izložba deo je vanjskih događanja prestižnog sajma umetnosti, pružajući neponovljivu priliku da se vidi umetnost najvišeg kalibra u jednom od najlepših prostora Pariza.

Kineski vez: Moda, visoka moda i zanatsko umeće u La Samaritaine

Samaritena postaje mesto susreta kineske tradicije i savremene mode kroz besplatnu izložbu „Kineski vez“. Ova izložba, koja traje od 24. septembra do 23. oktobra 2024, okuplja radove deset mladih dizajnera koji reinterpretiraju drevne tehnike veza kroz inovativne i modernističke modne komade. Posetioci će imati priliku da otkriju jedinstvene kreacije koje spajaju prošlost i budućnost u svetu mode.

Miu Miu: Istraživanje ženstvenosti u Palati Iéna

U okviru Art Basel Paris 2024, prestižni brend Miu Miu predstavlja inovativni umetnički projekat u Palati Iéna. Od 16. do 20. oktobra, besplatna instalacija istražuje različite aspekte ženstvenosti kroz umetnost i dizajn, pružajući poseban estetski doživljaj u jednom od najimpozantnijih prostora Pariza.

„Faisons corps“: Izložba o intimi i identitetu u Maif Social Club-u

Maif Social Club organizuje kolektivnu izložbu „Faisons corps“, posvećenu telu, intimnosti i identitetima. Ova besplatna izložba, koja traje od 30. marta 2024. do 4. januara 2025, istražuje složene odnose između tela i društva kroz radove savremenih umetnika koji se bave temama rodnog identiteta i ličnog prostora.

“Scenski nakit Comédie Française“ u Hotelu Mercy-Argenteau

Hotel Mercy-Argenteau, istorijski dragulj Pariza, otvara svoja vrata javnosti kroz jedinstvenu besplatnu izložbu „Scenski nakit Comédie Française“. Ova izložba, koja traje do 13. oktobra 2024. godine, prikazuje najlepše komade nakita korišćene u pozorišnim predstavama ove slavne institucije, pružajući posetiocima priliku da zavire u svet teatralne elegancije i majstorskog zanata.

UNIQLO: „Umetnost i nauka Lifewear-a“ na Trgu Vendom

Poznati japanski brend UNIQLO proslavlja 40 godina postojanja i poziva vas da uronite u svet inovativnog tekstila kroz izložbu „Umetnost i nauka Lifewear-a“. Ova besplatna izložba, koja će se održati od 1. do 5. oktobra 2024. na Trgu Vendom, nudi interaktivne instalacije koje prikazuju najnovija dostignuća u tekstilnoj tehnologiji. Kroz ovu impresivnu postavku, UNIQLO otkriva kako je moda spoj funkcionalnosti i umetnosti, pružajući posetiocima jedinstveno iskustvo koje spaja tehnologiju i stil.

Izložbe koje vam predstavljamo obećavaju bogato kulturno iskustvo, prilagođeno svakom ukusu, uz savršenu jesenju atmosferu Pariza.

Foto: Profimedia, Instagram

Najnovije