Džez iznova osvaja slobodu

U susret 40. beogradskom džez festivalu.

Jesen u Beogradu je period buđenja institucija kulture, publike i uopšte grada. Počinju sezone pozorišta, Bitef itekako traje, zatvara se bašta KST-a, a jesen poprima zvuke džeza.

I ove godine septembar je bio u znaku DŽEZA ZA DŽ, manifestacije koju već dvanaest godina realizuje Dom omladine u Beogradu, a kao nastavak besplatnih letnjih koncertnih serijala: Koncerta na Zidiću i Monday Blues-a, ali prvenstveno kao promocija predstojećeg Beogradskog džez festivala, kao i domaćih umetnika i džez muzike uopšte.

Poslednjeg vikenda septembra, na Zidiću Doma omladine u Beogradu, nastupila je Irena Blagojević, istaknuta džez i soul pevačica, koja je sa svojim kvartetom izvela specijalan program čuvenih džez numera iz poznatih filmskih ostvarenja. Umetnici koji su ove godine obeležili manifestaciju DŽEZA ZA DŽ su takođe i: Sofija Ćirović, talentovana vokalistkinja, studentkinja Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koja je nastupila sa svojim kvartetom; Boža Vasović, učenik džez odseka MŠ ,,Stanković“, jedan od najmlađih gitarista na srpskoj džez sceni, nastupio je sa svojim triom i Jevrem Ćosić, uspešni mladi gitarista koji je sa svojim autorskim triom predstavio publici spoj džeza i modernog gruva.

O ovoj manifestaciji, četrdesetom po redu Beogradskom džez festivalu, ali i o radu Doma omladine i predstojećim dešavanjima pričali smo sa Milicom Ševarlić, rukovodiocem Odeljenja za promociju delatnosti, odnosa sa javnošću i marketing i sa Draganom Ambrozićem, urednikom programa i rukovodiocem Odeljenja za umetničko stvaralaštvo.

Predanim radom do novog kulturološkog fenomena u Beogradu – o manifestaciji DŽEZ ZA DŽ:

Koncertni program DŽEZA ZA DŽ pokrenut je sa trostrukim ciljem od kojih je jedan vidljiviji – to je svakako vrsta uvoda, najave Beogradskog džez festivala, koji se tradicionalno održava u poslednjoj nedelji oktobra. Ipak, druga dva programska cilja su čak i važnija: jedan se odnosti na podršku i promociju domaćoj džez sceni, mladim muzičarima – stavlja se u fokus njihov autorski rad. U tom smislu je važna međuinstitucionalna saradnja sa MŠ ,,Stanković“, konkretno sa Džez odsekom i sa odsekom za Džez i popularnu muziku na Fakultetu muzičkih umetnosti. Ovaj DŽEZ ZA DŽ je neka vrsta malog poligona i uvodnog predstavljanja mladih ljudi koji na svom karijernom putu stasavaju i imaju priliku da sviraju u jednoj kultnoj beogradskoj muzičkoj instituciji. ,,Treći segment, odnosno cilj programa jeste negovanje i stvaranje nove publike za Džez koncerte što je u sklopu misije koju smo pokrenuli obnavljanjem festivala 2005. godine“.  Repertoar DŽEZA ZA DŽ pored mladih, koji se afirmišu, čine i neki poznatiji i iskusniji džezeri koji ujedno imaju tu misiju da publici približe džez muziku i da je sa njom upoznaju, kazala je naša sagovornica povodom pitanja o ideji i ciljevima ove manifestacije.

Kada je reč o biranju muzičara koji će nastupati, Milica je naglasila da koncept manifestacije ne funkcioniše po principu prijava, već tim u toku godine u Domu omladine prati posvećeno rad mladih autora, onih koji pripremaju svoja autorska izdanja i svake godine koncept je takav da nastupa: jednan predstavnik iz MŠ ,,Stanković“, jedan predstavnika Katedre za Džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, jedan mladog autora sa autorskim repertoarom i jedan renomirani, poznati autor koji bilo da svira svoju muziku, bilo da priprema nešto za nastup na serijalu DŽEZ ZA DŽ. Naravno, svi oni koji imaju autorski rad, uvek su dobrodošli da na oficijalnu mejl adresu pošalju nešto o sebi, odnosno svom radu.

jazz

Jubilej za ceo grad – četdeseti po redu Beogradski džez festival

Kako Dom omladine u Beogradu ove godine slavi čak četiri jubileja: četrdeseti Beogradski džez festival, kao i dvadeseto izadnje u novijoj istoriji manifestacije; šezdeset godina postojanja Doma omladine, kao i deseti po redu Srpski Showcase, Dragan Ambrozić naglašava da postoji uvek razlika u organizaciji, ali ne naročito zato što su u pitanju jubileji.  Nije to jubilej samo za nas, to je jubilej za ceo grad, kompletnu kulturnu sredinu Beograda, naglašava i dodaje da su do sada 40 puta odgovorili na zahteve publike time što su se trudili da iz godine u godinu dovedu predstavnike savremenog džeza i da beogrdaska publika vidi šta se tog trenutka dešava u svetu. ,,Ovo dvadeseto izdanje u novijoj istoriji manifestacije, od 2005. je bio ogroman posao da vratimo interes za savremeni džez posle pauze od petnaest godina na našem tržištu. Šezdeset godina Doma omladine je ogroman zadatak da se izdrži na visokom nivou kada je u pitanju kvalitetna kulturna ponuda i  deseti po redu srpski show case – poenta je da smo dali domaćim mladim talentima priliku da se predstave na najvećem, najpoznatijem i međunarodno najčuvenijem džez festivalu u našoj zemlji, da se izmere sa vrhunskim kolegama koji se predstavljaju na našem festivalu“, rekao je Dragan Ambrozić povodom pitanja o organizaciji festivala kada se nađu pred ovoliko jubileja.  

Bitna je činjenica da se pored standardnog, koncertnog dela, u okviru Beogradskog džez festivala organizuju se i radionice za učenike SMŠ ,,Stanković“, te Milica Ševarlić naglašava: ,,Svake godine se trudimo da iskoristimo boravak svetskih džez umetnika u Beogradu da održe radionice koje su za učenike i studente besplatne, da im omogućimo da prisustvuju tonskim probama, da vide proces rada kada su neki veliki bendovi u pitanju, što je od značaja za njihov karijerni razvoj koji podstičemo i podržavamo. Takođe, u dogovoru sa dve pomenute institucije mi omogućujemo njihovim učenicima da besplatno isprate koncerte na festivalu, čime oni prate rad izvođača od početka do kraja: radionica, proba, pa sve do koncerata. Nesvakidašnje iskustvo je prilika upoznati se i pričati sa svojim profesionalnim favoritima.  To radimo već godinama i naravno nastavićemo i dalje u tom pravcu“.

Ovogodišnji Beogradski Džez festival održaće se u Domu omladine u periodu od 24. do 28. oktobra. Ova međunarodna muzička manifestacija je i dalje po cenama ulaznica među najpovoljnijim u regionu.

Vaučeri koji obuhvataju komplet karata za deset koncerata u glavnom programu su u prodaji preko eFinity sistema i online, a zamena za ulaznice počinje 1. oktobra 2024. godine na svim prodajnim mestima.

Festivalski program  premijerno u Beogradu, u MTS dvorani 24. oktobra otvoriće američka diva Sesil Mekloren Salvant (Cécile McLorin Salvant), vodeća svetska pevačica današnjice, dok će na istom mestu 28. oktobra manifestaciju zatvoriti Buena Vista All Stars, sa čuvenim prograom ,,ONE NIGHT IN HAVANA“. Ostalih dana program će biti realizovan u Domu omladine, u Velikoj sali i u Amerikani – u kojoj publika svake godine ima priliku da čuje nešto avangardnije melodije svetskog džeza.

Tekst: Teodora Aćimović

Foto: Unsplash

Najnovije