Harper’s BAZAAR Playlista: 10 pesama po izboru benda Dram

Playlista muzičkog urednika avgustovskog izdanja magazina Harper’s Bazaar

U Srbiji može da se svira novomilenijumski alternativni pop-rok. Uz Artan Lili i Buč Kesedi bend Dram čini generacijsku okosnicu jedne veoma vitalne, kvalitetne ali i dalje nedovoljno vidljive scene.

Članovi grupe „Dram” leto provode radeći na pesmama za treći studijski album. Rifovi su spremni i sada rade na pripremi tekstova. „Uskoro idemo u Budimpeštu, na bendovski team building, da pređemo granice i zaokružimo album koji spremamo za naredno proleće.” O kakvom zvuku je reč govori poslednji singl U ovoj sobi. Pesme na maternjem jeziku i približavanje pop-rok muzike sa zapada na ove prostore bila je inicijalna ideja na počecima, a šta su ciljevi benda danas: „Pop je odavno nestao, sada smo rokenrol bend više nego ikada pre. Sintisajzeri su se transformisali u gitare, ekipa se promenila, ali loženje je na nivou na kom nikada nije bilo. Mnogo nam je dobro kad smo zajedno, nije važno šta radimo”, saglasni su momci Drama.

Ispostavilo se da je svima jedna pesma tokom tinejdžerskih dana izvršila veliki uticaj. Reč je o numeri Wet Sand grupe Red Hot Chilli Peppers. Kao muzičke heroje navode upravo Johna Frusciantea, kao i Margitu Stefanović, Ricka Rubina, Zach De La Rochu. 

Ovu plejlistu čine pesme bez kojih ne može da prođe nijedno okupljanje benda ili žurka. „Koju god da pustite, naiđe na odobrenju okupljenih”, ističu. „U budućnosti želimo konstantne turneje po bivšoj Jugoslaviji, jednu po Evropi i još dva albuma. Činimo sve što je u našoj moći da to izvedemo. Najvažnije nam je da se ljudi poistovećuju sa onim što govorimo. Dobro to prenosimo na slušaoce, a zar to nije nešto najlepše u bavljenju muzikom.”

Tekst: Uroš Milovanović

Foto: Nemanja Maraš

Najnovije