Pozorišni performans “MOĆ UMETNOSTI-6 HEROINA”

Performans inspirisan najvećim umetnicama poput Marine Abramović, Vivienne Westwood, Mine i drugih.

Pozorišni performans “MOĆ UMETNOSTI-6 HEROINA”

Agencija Fabrika I Opera&teatar “Madlenianum” organizuju performans “MOĆ UMETNOSTI-6 HEROINA” – umetnice koje su obeležile vek za nama i menjale način izražavanja umetnosti. Predstava će biti održana 30. Septembra, na velikoj sceni Madlenianuma. Reditelj predstave je Rossano Giuppa iz Italie.

Ovaj multimedijalni, pre svega pozorišni performans objedinjuje teatar, muziku, igru i modu.

Inspiracija su 6 žena, umetnica koje su živele prethodnih 100 godina i koje su svojim inovacijama i vrhunskom umetnošću u muzici, igri, književnosti, performansu, modi, promenile način izražavanja umetnosti i kao takve ušle u istoriju, svaka u svojoj grani umetnosti. One su bile i pioniri u njihovim oblastima stvaralaštva i za sobom su ostavile izvanredan opus. Izborile su se da njihova umetnost bude i zapažena i vrednovana. Sve su napravile iskorak da za razliku od umetnica koje su vekovima bile nevidljive, zabranjivane i potcenjivane, koje su sa ovog sveta vrlo često odlazile nepoznate, nepriznate, neocenjene, pa čak omalovažavane, za života postanu priznate i dočekaju slavu i uspeh.

Performans će biti sastavljen iz 6 delova i svaki deo će biti inspirisan jednom od  umetnica koje su tema performansa:

Pevačica Mina (Italija): mini concert sa pevačicom Ivom Ikon koju će stilizovati Igor Todorović, kao I manekenke koje će se kretati u formi performansa za vreme koncerta. 

Pozorišni performans “MOĆ UMETNOSTI-6 HEROINA”

Modna kreatorka Vivienne Westwood (Velika Britanija) biće predstavljana u formi modne revije sa najnovijom kolekcijom ovog brenda. 

Umetnica performansa Marina Abramović  (Srbija) koju će igrati glumica Tamara Šustić u modelu Dragane Ognjenović

Pozorišni performans “MOĆ UMETNOSTI-6 HEROINA”
Pina Bausch

Balerina i koreograf Pina Bausch (Nemačka): baletski perfromans sa balerinama Nacionalne fondacije za igru, obučene u modelima “Kulier designe”, inspirsanim koreografijom čuvene baletske predstave “Caffè Muller” koju je radila ova ballerina I koreograf. Koreograf ove izvedbe je Matthew Solovieff.

Književnica Simon de Bevauoir (Francuska) koju igra mlada glumica Nataša Miovčić, u modelu Verice Rakočević. Pored Nataše, u predstavi će učestvovati I 4 manekena, obučenim u modelim “Concept 53” sa kojima će Nataša izvesti perfprmas inspirisan životnom pričom Simon I njenim odnosom sa Sartrom I 3 ljubavnika.

Pozorišni performans “MOĆ UMETNOSTI-6 HEROINA”

Slikarka Georgia O’keef (USA) sa glumicom Tamarom Aleksić I baletskim ansamblom u modelima mlade kreatorke Emilije Stojaković. Koreograf: Matthew Solovieff.

Projektom “MOĆ UMETNOSTI-6 HEROINA”, „slavimo“ umetnice koje su živele prethodnih 100 godina, a koje su svojim inovacijama I vrhunskom umetnošću u muzici, igri, književnosti, performansu, modi, promenile modalitet u izražavanju umetnosti I kao takve ušle u istoriju, svaka u svojoj grani umetnosti.    

Foto: Arhiva, Profimedia

Najnovije