Harper's Bazaar Srbija

Byblos Hotel u Saint-Tropezu izgrađen je da osvoji srce Brigitte Bardot

Tamo su Mick Jagger i Bianca proveli svoju prvu bračnu noć.

Sunce, jet set, dolce vita, ljubavne priče i strasti susreću se u Saint-Tropezu. Među mnogim stvarima koje su se dogodile tokom godina, jedna od najupečatljivijih bila je opsesija Jean-Prosper Gay-Para, libanskog milijardera, najpoznatijom ljubavnicom francuskog grada: Brigitte Bardot.

Jednog dana, stojeći na terasi u srcu Libana, Gay-Para, koji bi učinio sve da privuče pažnju dive, poverio se prijatelju: „Sagradiću ovakvu palatu od „Hiljadu i jedne noći“, jedinstvenu svoje vrste”. I tako se dogodilo. Sedam godina kasnije, 1967. godine, hotel Byblos otvoren je u Saint-Tropezu, u formi luksuzne palate, ćutke posvećen legendarnoj Brigitte Bardot.

Otvaranje hotela Byblos trajalo je tri dana, okupivši više od sedam stotina poznatih gostiju iz celog sveta. Političari, vodeće ličnosti iz sveta književnosti i umetnosti, došli su da proslave rođenje novog hotela koji je obećavao nezaboravne noći. Naravno da nije nedostajala ni njegova muza, Brigitte Bardot.

Nažalost, zbog arapsko-izraelskog sukoba, vlasnik luksuznog hotela odlučio je da se vrati u Liban i ostavi deo svojih snova. Zamenila ga je porodica Florait i njihovi naslednici, koji su i danas vlasnici Byblosa.

Nekoliko godina kasnije, ionako dobru reputaciju hotela dodatno je poboljšalo venčanje Mick Jaggera i Biance Perez, koji su se venčali 1971. u Saint-Tropezu sa mnoštvo poznatih gostiju. Mladenci su odabrali hotel Byblos za svoju prvu bračnu noć, povećavajući popularnost ovog područja.

Od Cher do Jacka Nicholsona i Romy Schneider do Clint Eastwooda, Byblos je tokom godina dočekivao mnoge poznate ličnosti, uvek ostajući veran svojim klijentima. Vremenom je hotel obogaćen, renoviran i otvoren je restoran Spoon, koji je kasnije zamenio Rivea, na čijem je čelu bio jedan od najnagrađivanijih svetskih kuvara Alain Ducasse.

harpersbazaar.com/it

 

Najnovije