Harper's Bazaar Srbija

Like a royal: otvoren je prvi hotel u Versajskoj palati

Pa, šta biste rekli da živite nekoliko dana poput Marije Antoanete?

Ako sanjate o ekskluzivnom odmoru i uživate u kraljevskim uslugama Le Grand Controle, hotel unutar Versajske palate vaše je krajnje odredište.

Otvorile su se teške kapije obnovljenog Le Grand Controle, pružajući posetiocima ekskluzivan pogled na svet Versaja. Otključavši pristup baštama od 2.000 hektara, sada je moguće pratiti poznate stepenice i istraživati hale i apartmane kao nikada ranije. Sa 14 luksuznih soba i apartmana ispunjenih modernim nameštajem i opremom za kraljevski boravak, svaki posetilac je pozvan da napravi korak unazad u istoriji, ali uz kombinaciju moderne udobnosti.

Cena smeštaja u luksuznoj sobi sa doručkom košta preko 1.900 evra, a savršeno je kompatibilna sa veličanstvenom zgradom koju je 1681. godine izgradio Jules Hardouin-Mansart. Domaćin je bila evropska politička i kulturna elita, ambasadori i umetnici, muzičari, pisci i naučnici.

Le Grand Controle – pod luksuznom hotelskom grupom Airelles – odaje počast svojoj bogatoj istoriji, dotičući se starog sjaja 18. veka. U stvari, sve je pažljivo dizajnirano: nameštaj i slike, kojima je nekada bilo mesto u palati, spojeni su sa starom kućom, a umesto televizora, svaki posetilac će otkriti pogled na vrt Orangery dok je osvetljenje dizajnirano u stilu 18. veka.

Smeštaj u hotelu za svakog gosta otključava brojne ekskluzivne privilegije i pristup dvorcu Versailles i njegovim prostorijama. Vrhunac svakog boravka je istraživanje drugog dela palate, uz besplatan privatni obilazak. Uz pristup glavnim delovima Versajske palate, vodič otkriva područja kojima do sada nije bio dozvoljen pristup. S druge strane, ako posetilac više voli da pobegne iz Versajskih vrtova kao deo svog boravka, svako jutro može uživati u besplatnom privatnom obilasku imanja Trianon.

Od prijave do odjave, svaki gost ima posebnog batlera i neograničen besplatan pristup električnim automobilima za golf i električnim čamcima. Privatni časovi joge i fitnesa dostupni su na zahtev, a puni pristup spa centru Valmont nudi kraljevsko opuštanje. Odličan doručak kreirao je kuvar Alain Ducasse – između ostalog na meniju ćete naći opcije sa pecivima, svežim voćem, organskim jelima, kuvanim jajima, francuskim tostom sa slanom karamelom – uključen je u smeštaj, zajedno sa besplatnim mini barom i svakodnevnim popodnevnim čajem.

Hotelski meni kreirao je vrhunski kuvar Alain Ducasse, koji ima preko 18 Mišelinovih zvezdica, a kroz njegova jela svaki gost će putovati u prošlost, degustirajući gastronomske užitke iz prošlosti do danas. Kao i u doba kraljeva, ručak se nadmeće sa večerom u pogledu količine ponuđene hrane. Ovde se tradicija i modernizam kombinuju u meniju koji nudi dva, tri ili pet jela. Sedite za kraljevski sto i budite očarani ukusnim jelima inspirisanim klasičnom francuskom kuhinjom.

Među jelima koja posetioci treba da probaju su delikatna patka Galantine sa foie grasom i pistaćima i velike školjke sa artičokom i tartufima. Epilog će biti sa slatkim ukusima poput L’Elixir de Louis XV sa citrusima i kaskarom ili L’Orangerie sa čokoladom i hrskavom pralinom.

Jedino je sigurno da će uz toliko kraljevskih privilegija boravak u hotelu Le Grand Controle biti nezaboravan.

Najnovije