Harper's Bazaar Srbija

Pavliani – neobično planinsko odmaralište u blizini Atine

Leto se možda bliži kraju, ali temperature su i dalje visoke, a svima nama je potreban dašak svežeg vazduha.

Ako ste jedan od srećnika koji imaju još nekoliko slobodnih dana ili samo želite da pobegnete od vrućine i grada na vikend, onda je rešenje organizovanje kratke ekskurzije do planinskog mesta nadomak Atine.

Ovo selo smatraju „plemenitom damom“ Ftiotide, koja se ističe retkom lepotom i istorijom. Glavni građevinski materijali su kamen i drvo, na izvanredan način kombinovani, a kuće su u savršenom skladu sa prirodom. Selo se pridružilo programu „Habitat Agenda“ koji se tiče održivog razvoja tradicionalnih sela. U stvari, seoska učiteljica i deca su obojili svaki kutak, dajući ovom mestu posebnu boju i jedinstvenu atmosferu.

Pavliani se nalazi u podnožju planine Oeta, dva i po sata od Atine i svoje ime verovatno duguje ili slovenskom poreklu, ili činjenici da su njegovi stanovnici prvi poverovali učenjima apostola Pavla.

Posetite prirodni park na izvorima Asoposa koji je pogodan za sport i lutajte njegovim prelepim stazama među vekovnim drvećem. Nastavite cik-cak stazom koja prati tok reke Asopos, pod gustom hladovinom stabala javora, oraha i kestena. Vlažna vegetacija slatkog mirisa, visoke jele, retke formacije drveća i očaravajući zvuk izvora odnose posetioce u drugi svet. Posle 20 minuta hoda, naići ćete na putokaz koji otkriva mesto pećine Kamara. Na sledećem skretanju staze leži srce impozantne jelove šume, gde je rekreativni park stvoren sa aktivnostima za sve uzraste. Tamo ćete naći viseće mreže, teren za odbojku, klupe za piknik i prostor za roštilj. 

Konačno, za hranu i kafu možete doći u „La Casa Del Ρapel“ kafić koji posetioci i Instagrameri posebno vole. Ovde ćete se opustiti na udobnim jastucima, dok ćete kafu ostaviti na stolovima koji su napravljeni od starih košnica.

U blizini sela nalazi se i drevni hram koji je izgrađen verovatno u čast Herkulu, dok je mesto pogodno i za pešačenje.

U tradicionalnim seoskim kafanama možete probati paprikaš od divlje svinje i ovčetinu sa ručno pravljenom testeninom kako biste upotpunili svoj dan drugačijim gastronomskim predlogom.

Najnovije