Top 10 horor filmova iz 70-ih

Ova filmska ostvarenja su stubovi horor žanra, postavljajući temelje za mnoge elemente koje danas prepoznajemo.

Top 10 horor filmova iz 70-ih

Horor filmovi iz 1970-ih ostavili su neizbrisiv trag u filmskoj istoriji, postavši temelji modernog horora i inspiracija brojnim savremenim ostvarenjima. Decenija poznata po eksperimentisanju, šokantnim temama i originalnim stilovima iznela je na scenu mnoga remek-dela, koja su zauvek promenila žanr. U nastavku je lista 10 najboljih horor filmova iz tog perioda koji su oblikovali horor kinematografiju kakvu danas poznajemo.

The Exorcist (1973)

Režija: William Friedkin

The Exorcist je jedan od najstrašnijih filmova svih vremena, zahvaljujući inovativnim specijalnim efektima i jezivoj priči o demonima. Temeljen na romanu Williama Petera Blattyja, film prati devojčicu Regan (Linda Blair) koju opseda demon. Mračna atmosfera, fascinantne glumačke izvedbe i istraživanje teme vere i zla izdvojili su The Exorcist kao filmski fenomen, čineći ga kultnim klasikom 1970-ih.

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Režija: Tobe Hooper

Nisko-budžetski horor The Texas Chain Saw Massacre smatra se jednim od najuticajnijih horor filmova ikada snimljenih. Uvođenjem lika Leatherfacea, inspirisanog stvarnim serijskim ubicama, film istražuje granice užasa kroz prizmu brutalne stvarnosti i jezive atmosfere teksaških pustara. Ovaj film je postao temelj slasher žanra, ostavljajući neizbrisiv trag na horor scenu.

Carrie (1976)

Režija: Brian De Palma

Adaptacija romana Stephena Kinga, Carrie je priča o mladoj devojci sa telekinetičkim moćima, čija se snaga manifestuje na krvavoj maturalnoj večeri. Sissy Spacek briljira u ulozi nesrećne Carrie, dok De Palma vešto kombinuje nadprirodne elemente sa dubokom emotivnom pričom o maltretiranju i potiskivanju. Carrie je postao klasik američke kinematografije, nezaboravan zbog svoje složenosti i horor scena koje izazivaju tugu i strah.

The Omen (1976)

Režija: Richard Donner

The Omen istražuje jezivu priču o detetu Antihristu, Damienu Thornu, i kletvi koja prati njegove nesvesne usvojitelje. Donnerova režija i nezaboravna muzika Jerryja Goldsmitha stvaraju osećaj nadolazeće propasti i straha. Ovaj film otvorio je vrata diskusiji o borbi između dobra i zla, i inspirisao brojne horor filmove o natprirodnom. The Omen je postao klasik religijskog horora, a produkcija filma bila je obavijena glasinama o kletvama koje su ga pratile.

Suspiria (1977)

Režija: Dario Argento

Argentova Suspiria je vizuelno zadivljujući horor film smešten u misterioznu baletsku akademiju. Njegova upotreba jarkih boja, nadrealni kadrovi i muzika stvaraju jedinstvenu atmosferu paranoje i straha. Iako je narativ manje u fokusu, film se ističe svojom stilizacijom, ostavljajući dubok utisak na publiku. Suspiria je jedan od najvažnijih italijanskih horor filmova, koji je redefinisao kako vizuelna estetika može doprineti užasu.

Film Suspiria doživeo je novi remake, 25 godina nakon njegovog debija. U novom filmskom ostvarenju glume Chloe Grace Moretz, Tilda Swinton, Dakota Johnson, Mia Goth i drugi..

Halloween (1978)

Režija: John Carpenter

Kultni film Halloween Johna Carpentera postavio je temelje slasher podžanra i predstavio jednog od najpoznatijih ubica u istoriji filma – Michaela Myersa. Ovaj horor film, sa minimalističkim pristupom i fokusom na psihološku napetost umesto na eksplicitno nasilje, i danas odjekuje među publikom. Carpenterova režija, zajedno sa nezaboravnom ulogom Jamie Lee Curtis, učinila je Halloween neizostavnim klasikom horor kinematografije.

Empire of Passion (1978)

Režija: Nagisa Oshima

Japanski horor film Empire of Passion kombinuje erotizam i natprirodno, stvarajući jedinstveni spoj psihološkog horora i folklora. Oshima uspeva da ispriča priču o strasti, krivici i kajanju kroz tragični horor ljubavni zaplet, što ovom filmu daje poseban pečat. Iako manje poznat široj publici, Empire of Passion je jedan od najlepših primjera japanskog horor filma iz 1970-ih.

Dawn of the Dead (1978)

Režija: George A. Romero

Nastavak Romerovog Night of the Living Dead, Dawn of the Dead smešten je u šoping mol gde grupa preživelih beži od zombija. Film se ne bavi samo hororom, već i kritikom potrošačkog društva, pokazujući kako se društveni poredak raspada u apokalipsi. Ovaj film je postao jedan od najuticajnijih u zombi žanru, definišući mnoge tropeove koji se i danas koriste u horor filmovima.

Alien (1979)

Režija: Ridley Scott

Alien je revolucionarni spoj horora i naučne fantastike, koji je uveo jedno od najstrašnijih čudovišta – ksenomorfa. Radnja prati posadu svemirskog broda Nostromo koja se suočava sa nepoznatim bićem. Ikonični dizajn čudovišta H.R. Gigera i neponovljiva atmosfera straha učinili su Alien ne samo horor klasikom, već i jednim od najuticajnijih SF filmova svih vremena. Sigourney Weaver kao Ellen Ripley postala je simbol snažnih ženskih likova u filmu.

Nosferatu the Vampyre (1979)

Režija: Werner Herzog

Herzogova verzija klasičnog filma Nosferatu iz 1922. godine donosi novu, umetnički sofisticiranu verziju priče o vampiru. Klaus Kinski igra jezivog grofa Drakulu, a Herzog uspeva da stvori atmosferu mračne gotičke horor priče, u kojoj se oseća strah i očaj. Ovaj film kombinuje umetničku stilizaciju i mračnu, pesimističku priču, stvarajući jedinstveno horor iskustvo.

Ovih 10 filmova iz 1970-ih su stubovi horor žanra, postavljajući temelje za mnoge od elemenata koje danas prepoznajemo u modernim horor filmovima.

Pročitajte i 25 najboljih triler filmova koji će vas držati na ivici sedišta.

Foto: Profimedia

Najnovije