Top 10 pesama po izboru Harper’s BAZAAR-a

Uživajte!

Tokom prve decenije Harper’s-a slušali smo i predstavljali vam muziku najšireg spektra. Želeli smo da budemo intrigantni, inovativni prvenstveno u nameri da vam otkrijemo neke autore, zanimljiva muzička tržišta, žanrove, albume i pesme koje će vremenom postati važne. Čak iako to ne postanu, u datom trenutku su nam značile i kao takve zauvek će imati posebno mesto na našim plejlistama. Ovaj izbor smo pravili sledeći osećaj, ne jureći hronologiju. Jedini kriterijum je bio da on mora sadržati baš hitove(!).

Pojedine izmišljene pozicije smo duplirali kako bismo pomenuli sve one izvođače čije su pesme, po našem mišljenju, preživele inicijalni hajp. Primetićete da neki od njih upadljivo nedostaju. Na vama je da ovaj inicijalni izbor njima individualno dopunite. Pored navedenih, u poslednjih deset godina, upoznali smo podjednako zanimljive artiste kao što su: Tame Impala, Jungle, Kruangbin, Rosewelt, St. Vincent, Jessie Ware čiji će verujemo hitičan potencijal doći na red u narednom desetleću.

Dakle, prelistajte muzičke rokovnike i napravite svoju omiljenu „Harper’s Bazaar Serbia 14-24 Top 10“ plejlistu.

Ovo je naš izbor.

MARK RONSON feat. BRUNO MARS – Uptown funk

Singl se pojavio neposredno nakon našeg prvog broja. Pomislili smo mora da su sve zvezde, ovozemaljske i one iznad nas, sigurno na našoj strani čim nam na početku šalju ovako veeeliki hit. Možda nismo bili u potpunosti svesni kakvog je potencijala pesma ali vreme je potvrdilo da ni jedna žurka ne može da prođe bez ovog sjajnog neo-fank singla.

HARRY STYLES – As It Was

Pop muzika, ona koja nije fabrikovana i generička, ima svoju čaroliju. Ta neverovatna magija obuzima čula uz osećaj potpune oduzetosti. Odupiranje ne pomaže ali nije ni potrebno, užitak kao da traje večno. Takve su pesme Harryja Staylesa. Na ovom mestu može se naći bilo koja sa njegova tri do sada objavljena albuma. Izabrali smo „As It Was“, verovatno zbog zarazne sintisajzer teme i euforije koja traje sve vreme.

MILEY CYRUS – Flowers

Ne samo da je pesmom „Flowers“ impresionirala brojkama strimova, tiraža i zarade, Miley je njome poslala daleko važniju poruku u javni prostor palente čiji je mozak na ispaši. Ta poruka prevazilazi emancipaciju i/ili feminizam. „Cveće“ o kom Cyrus peva nema miris, ima opasne bodlje a spremno je da po potrebi ugrize. Nema šanse da vas takvim ubojitim disko oružjem nije osvojila – zauvek.

LADY GAGA & BRADLEY COOPER – Shallow

Ova moćna balada dolazi sa soundtracka za film „A Star Is Born“ i deo je jedne od najvažnijih scena u njemu. Ta razmena emocije se prenosi prvenstveno kroz pesmu. Gaga i Cooper u strastvenom emotivnom naboju. Ko bi reko da nisu bili u vezi i van filmskog platna. Ili možda jesu. Ko da je važno. Pesma je ostala, a Gaga je nakon toga veću pažnju posvetila svojoj muzičkoj i pevačkoj svestranosti.

THE WEEKND – Blinding Lights

The Weeknd je briljirao u prethodnih deset godina! On je jedan od izvođača iz uvodnika, njegov rad smo na ovim stranicama pratili gotovo od početka. Kao i u slučaju Harryja Staylesa, bilo koji singl da odaberete sa albuma „Starboy“, „After Hours“ ili „Dawn FM“ nećete pogrešiti. „Blinding Lights“ je slatka posveta pop zvuku osamdesetih, najpre klasiku „Take On Me“ grupe a-ha. Biće zanimljivo pratiti Weekndov razvoj u budućnosti s obzirom na najavu promene pseudonima, imidža, muzike…

TAYLOR SWIFT – Blank Space / POST MALONE – Circles

Ovde objedinjujemo dve pesme i dva srodna izvođača. Oboje potekli iz kantri okruženja postali su pop ikone svog vremena. To se naročito odnosi na ultimativan uspeh Taylor Swift. Album „1989“ je imao hitove, a ovaj prepun auto-ironije je sjajan. Post Malone je objavio nekoliko uspešnih pesama ali „Circles“ je ozbiljan pop singl. Pesma koja nema zamerku.

ADELE – Hello

„14-24 Top 10“ ne može da prođe bez Adele. Mnogi pevači upadnu u zamku misleći da su njene pesme lake za interpretaciju. Adele nema jednostavnu pesmu. A to što one zvuče kao otpevane sa lakoćom je veština vrsnih interpretatora. Od svih pesama iz njenog repertoara, „Hello“ ima posebnu draž. To je velika balada koju prati odličan video spot ali i fantastičan butleg drumm’n’bass remiks High Contrasta. 

BILLIE EILISH – Bad Guy

Pančlajn „I’m the baaad guy. Duh!“ uz vijugavu suntisajzersku deonicu bili dovoljni argumenti da 2019. godina bude prva u nizu koja će obeležiti Billie Eillish. Autorka dolazi sa pograničnih delova pop muzike i svojim, po svim parametrima, indi senzibilitetom sa lakoćom je osvežila mejnstrim scenu. Kao da su hvalospevi, obožavaoci i važne muzičke nagrade čekali samo nju?! Duh!

ED SHEERAN – Perfect  / SIA feat. SEAN PAUL – Cheap Thrills

Omiljeni džindžer je obeležio proteklo leto koncertom u Beogradu. Poslednja decenija je bila u znaku Eda Sheerana. Nekima romantičan – nekima patetičan, ipak, njegovi autorski kvaliteti su nesporni. Singl „Perfect“ je posebniji od drugih, romantičan u vreme kada to baš nije moderno. Nismo zaboravili na Siu, naravno. Omiljena pesma „Chandelier“ je objavljena neposredno pred prvi broj našeg magazina, tako je izbor ipak pao na party banger sa Sean Paulom.

SAM SMITH feat. KIM PETRAS – Unholy

Sam i Kim su 2022. godine objavili pesmu o neiskrenom braku, mada se kroz tu priču prepraću još neke intrige. Ovo je inače elektro-dens singl koji je nagovestio dominaciju hajper popa, Charli XCX, njenog albuma „Brat“ i svega čemu upravo svedočimo. Dubljom analizom možemo čak doći do zaključka ,da je „Unholy“ savremenik Madonninog singla „ Justify My Love“.

Tekst: Uroš Milovanović

Najnovije