Harper's Bazaar Srbija

Sjajne izreke Johna Lennon

Prošlo je čak 40 godina od ubistva Johna Lennona...

John F. Kennedy 1963. Njegov brat Bobby Kennedy, 1968. Nešto pre, Martin Luther King. Svi su pali mrtvi od metaka, a da niko nikada nije saznao ko je zapravo naoružao ubice. Još jedno krvoproliće u Americi 8. decembra 1980: John Lennon, u pratnji svoje partnerke Yoko Ono, vraćao se u svoj njujorški stan. Ali britanski fan je imao drugačije planove – Mark David Chapman pucao je u njega pet puta, i učinio naš svet siromašnijim.

John Lennon je bio važna karika Beatlesa, bio je sjajan tekstopisac. Kao i ostala trojica ubijenih, imao je tendenciju da govori vrlo otvoreno. Svaka Lennonova izjava, bilo da se radilo o Elvisu ili o svetskom miru, bila je izjava zbog koje su milijarde ljudi pažljivo slušali, uticao je na javno mnjenje širom sveta i smetao konzervativnim donosiocima odluka.

Naoružan humorom, zajedljivim izgledom, galopirajućom maštom, ostavio nam je nekoliko citata koji su ostali u istoriji, kao veoma važno nasleđe, zajedno sa pesmama koje nose njegov potpis. Jer, na kraju krajeva, kada bi se ostvarilo ono što je rekao John Lennon, naš život na planeti Zemlji sigurno bi bio mnogo bolji.

John Lennon kroz svoje reči

Postoje dve glavne pokretačke snage: strah i ljubav. Kada se bojimo, udaljavamo se od života. Ali kada smo zaljubljeni, otvoreni smo za ono što život nudi pun strasti, entuzijazma i prihvatanja.

Vreme koje gubite na zabavu nije gubljenje vremena.

Da svi zahtevaju mir kao što zahtevaju novi televizor, živeli bismo u miru.

Niko me ne kontroliše. Mene je nemoguće kontrolisati. Jedino ja mogu da kontrolišem sebe, a i to je jedva moguće.

Živimo u svetu gde smo prisiljeni da se krijemo da bismo vodili ljubav, a istovremeno je nasilje nešto što se dešava danju i noću.

Pre Elvisa nije bilo ničega.

Mir nije nešto što želite, to je nešto što sami stvarate, ono što činite, ono što i sami jeste i ono što dajete drugima.

Svi vas vole kad ste šest metara ispod zemlje.

Kada se davite, ne kažete „Bio bih užasno zahvalan ako bi neko predvideo kako se utapam i došao da mi pomogne”. Samo vičeš i vrištiš.

Što više vidim, to manje znam o svetu.

esquire.com

Najnovije