Domaći umetnici OSVAJAJU Pariz

Fotografija ima moć. Svako ko uzme kameru u svoje ruke dobija novu ulogu - on zamrzava vreme na sekund. Baš kao što su arheolozi nudili hipoteze o davnim civilizacijama na osnovu crteža u pećinama, moderni istoričari će imati bazu za neka buduća pedviđanja o današnjem vremenu zbog fotografija koje izrađujemo.

Sve ovo na umu je imala mlada umetnica iz Beograda, Marija Miljković, koja je na osnovu svoje želje da istražuje grad, stvorila fotografiju primećenu od strane francuskih umetnika i na kraju - izloženu u jednom od najvećih svetskih muzeja, Luvru!

Prošlog meseca je u Luvru startovala velika izložba pod imenom City and Beyond Collection sa idejom da promoviše mlade umetnike i gradove iz kojih dolaze, a Marija je na najlepši mogući način predstavila Beograd i Srbiju. Kako tehnologija povezuje ceo svet, ovakav akt kreativnosti i univerzalnog jezika čine bitan osnov za komunikaciju. Marijina fotografija prikazana na ovoj izložbi će umnogome doprineti ovom interkulturalnom dijalogu.

Prelistajte katalog izložbe City and Beyond OVDE.

Marija Miljković je rođena 1986. godine u Beogradu, nakon završene Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti, radi u popularnom brending stiudiju April Studio.

 
Pročitajte još

Pročitaj još

La Casa Azul: Fotografije iz doma Fride Kahlo koje nikad nisu bile objavljene

Iako je "Plava kuća" u Meksiku pretvorena u muzej, neke fotogafije nikad nisu ugledale svetlost dana - do sada.

Nostalgični za erom u kojoj nismo živeli kroz slikarstvo Leonida Afremova

Umetnost koja ne samo da govori 1000 reči, već i peva i pleše.

Posetite izložbu „ Život, Misli, Snovi” Ivana Tabakovića u Galeriji Vasić

Zanimljivost i aktuelnost ovih kolaža, kao i činjenica da je prošlo 55 godina od čuvene izložbe kolaža u Galeriji Kulturnog centra Beograd 1966. godine a potom i u Galeriji Dorsky u Njujorku iste godine, podstakla je autora da ih ponovo predstavi publici i podseti na veličinu umetničkog stvaralaštva Ivana Tabakovića.

Skrivene priče koje se kriju iza popularnih pesama

Znamo svaki takt ovih pesama - ali da li znamo zašto su nastale?

Ona nije bila samo umetnički vizionar: Sve što niste znali o uticaju Fride Kahlo na modu

Meksička umetnica Frida Kahlo, buntovna i nekonvencionalna, predstavlja simbol ženske emancipacije i snage. Pored čelične volje i strasti za umetnošću, rumeni obrazi, spojene obrve, čvrsto namotana kosa i crveni ruž na usnama, bili su njen zaštitni znak, a eklektičan stil ubrzo je postao inspiracija i drugima.

Još samo ove nedelje: 7 radova na Oktobarskom salonu koje ne smete propustiti

Ostalo je svega četiri dana do zatvaranja najznačajnijeg umetničkog događaja u regionu: 58. Oktobarskog salona (beogradskog bijenala umetnosti).