Koliko košta gledanje Mona Lize izbliza?

Koliko biste bili spremni da platite za osmeh Mona Lize samo za vas? Neko je to platio 98.000 dolara.

Pobednik nedavne Christie's aukcije je iskoristio priliku - velikodušno plaćajući - da uživa što je moguće bliže u čuvenoj Da Vinčijevoj slici koja je uklonjena iz vitrine zbog godišnje revizije.

Sky News izveštava da posetioci obično ne mogu da priđu na manje od četiri metra od najpoznatijeg umetničkog dela u pariskom muzeju. Ali svake godine Mona Liza izlazi iz neprobojnog stakla koje je štiti, tako da je stručnjaci mogu pažljivije proučiti. Pobednik nedavne Christie's aukcije osmišljene da podrži Luvr biće svedok ovog izuzetnog trenutka.

Forbes napominje da će pobednik dobiti i privatni obilazak muzeja Grande Galerie, koji uključuje dela velikih Italijana poput Caravaggia i Raphaela. Trenutak „demontiranja“ Mona Lize je „životno iskustvo“ i muzej ga prodaje na aukciji kako bi prikupio novac za nadoknadu štete koji je pretrpeo tokom pandemije.

Zvaničnik Luvra rekao je za Sky News da je muzej izgubio oko 110 miliona američkih dolara prihoda tokom 2020. CNN izveštava o nekim drugim prodatim iskustvima, uključujući privatni obilazak muzeja za 46.000 američkih dolara i privatni koncert u dvorani Karijatida, koji je neko osvojio za 51.000 dolara.

harpersbazaar.gr

Pročitajte još

Pročitaj još

La Casa Azul: Fotografije iz doma Fride Kahlo koje nikad nisu bile objavljene

Iako je "Plava kuća" u Meksiku pretvorena u muzej, neke fotogafije nikad nisu ugledale svetlost dana - do sada.

Nostalgični za erom u kojoj nismo živeli kroz slikarstvo Leonida Afremova

Umetnost koja ne samo da govori 1000 reči, već i peva i pleše.

Posetite izložbu „ Život, Misli, Snovi” Ivana Tabakovića u Galeriji Vasić

Zanimljivost i aktuelnost ovih kolaža, kao i činjenica da je prošlo 55 godina od čuvene izložbe kolaža u Galeriji Kulturnog centra Beograd 1966. godine a potom i u Galeriji Dorsky u Njujorku iste godine, podstakla je autora da ih ponovo predstavi publici i podseti na veličinu umetničkog stvaralaštva Ivana Tabakovića.

Skrivene priče koje se kriju iza popularnih pesama

Znamo svaki takt ovih pesama - ali da li znamo zašto su nastale?

Ona nije bila samo umetnički vizionar: Sve što niste znali o uticaju Fride Kahlo na modu

Meksička umetnica Frida Kahlo, buntovna i nekonvencionalna, predstavlja simbol ženske emancipacije i snage. Pored čelične volje i strasti za umetnošću, rumeni obrazi, spojene obrve, čvrsto namotana kosa i crveni ruž na usnama, bili su njen zaštitni znak, a eklektičan stil ubrzo je postao inspiracija i drugima.

Još samo ove nedelje: 7 radova na Oktobarskom salonu koje ne smete propustiti

Ostalo je svega četiri dana do zatvaranja najznačajnijeg umetničkog događaja u regionu: 58. Oktobarskog salona (beogradskog bijenala umetnosti).