Louvre će po prvi put licitirati dela savremenih umetnika

Inicijativa bez presedana.

Louvre će po prvi put u istoriji licitirati dela savremenih umetnika i posebne jedinstvene usluge.

"Po prvi put u svojoj istoriji Louvre stavlja na aukciju 24 „lota“, uključujući umetnička dela koja su pružili savremeni umetnici u saradnji sa muzejom, jedinstvene ponude i usluge koje nudi Louvre, stvorene u saradnji sa svetskim brendovima“.

Licitiranje će se vršiti putem interneta od 1. decembra do 15. decembra na sajtu Christie's  u partnerstvu sa Cartier, Christian Dior Couture, Christian Dior Parfums, Le Meurice, Moët Hennessy, Off-White, Ritz Paris, Vacheron Constantin i Louis Vuitton.

Tako će biti moguće kupiti sliku Soulages-a iz 1962. godine (procenjuje se između 800.000 i 1.200.000 evra), šetnju pariskim krovovima muzeja u društvu umetnika JR (6.000 do 12.000 evra) ili prisustvovanje koncertu u Kraljevskoj sali za prijem.

Prema predstavnicima aukcijske kuće, sredstva prikupljena na aukciji biće upotrebljena za stvaranje novog studijskog prostora u muzeju koji će postati centar za kulturno obrazovanje.

Njegovo otvaranje zakazano je za jesen 2021.

Pročitajte još

Pročitaj još

La Casa Azul: Fotografije iz doma Fride Kahlo koje nikad nisu bile objavljene

Iako je "Plava kuća" u Meksiku pretvorena u muzej, neke fotogafije nikad nisu ugledale svetlost dana - do sada.

Nostalgični za erom u kojoj nismo živeli kroz slikarstvo Leonida Afremova

Umetnost koja ne samo da govori 1000 reči, već i peva i pleše.

Posetite izložbu „ Život, Misli, Snovi” Ivana Tabakovića u Galeriji Vasić

Zanimljivost i aktuelnost ovih kolaža, kao i činjenica da je prošlo 55 godina od čuvene izložbe kolaža u Galeriji Kulturnog centra Beograd 1966. godine a potom i u Galeriji Dorsky u Njujorku iste godine, podstakla je autora da ih ponovo predstavi publici i podseti na veličinu umetničkog stvaralaštva Ivana Tabakovića.

Skrivene priče koje se kriju iza popularnih pesama

Znamo svaki takt ovih pesama - ali da li znamo zašto su nastale?

Ona nije bila samo umetnički vizionar: Sve što niste znali o uticaju Fride Kahlo na modu

Meksička umetnica Frida Kahlo, buntovna i nekonvencionalna, predstavlja simbol ženske emancipacije i snage. Pored čelične volje i strasti za umetnošću, rumeni obrazi, spojene obrve, čvrsto namotana kosa i crveni ruž na usnama, bili su njen zaštitni znak, a eklektičan stil ubrzo je postao inspiracija i drugima.

Još samo ove nedelje: 7 radova na Oktobarskom salonu koje ne smete propustiti

Ostalo je svega četiri dana do zatvaranja najznačajnijeg umetničkog događaja u regionu: 58. Oktobarskog salona (beogradskog bijenala umetnosti).