Slika vredna milion dolara uništena nakon prodaje na aukciji

Poznati britanski street art umetnik, čiji se pravi identitet i dalje ne zna, a poznat pod nadimkom Banksy, uradio je nešto neverovatno.

Kopija poznatog murala “Balloon Girl” je u petak veče stavljena na aukciju u aukcijskoj kući Sotheby u Londonu. Međutim, nakon što je prodata za neverovatnih 1.4 miliona dolara, a aukcijski čekić potvrdio prodaju, slika je počela da se samouništava. “Izgleda da smo svi Banksy-ed (“nasamareni”)”, rekao je senior direktor Sotheby-ja Alex Braczik. Umetnik je zatim postavio video na svoj Instagram profil na kome se vidi kako je ugradio testeru unutar rama, ali i reakcija ljudi koji su prisustvovali aukciji.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy) onOct 6, 2018 at 10:09am PDT

Iako je ovaj “podvig” umetnika predstavljao čistu kritiku na vlast i materijalizam – protiv čega se Banksy bori godinama – ispostavlja se da slika “Balloon Girl” možda košta mnogo više sada kada je izrezana na trake, nego kada je bila cela. “Sada se može pokrenuti rasprava da li je ovaj rad u ovakvom stanju vredniji”, rekao je Branzik. “Definitivno je prvo delo koje je spontano iseckano nakon završetka aukcije.”

V.R.

foto: Instagram

Pročitajte još

Pročitaj još