Uživajte u očaravajućem baletu Krcko Oraščić iz udobnosti svog doma

Sa decembrom dolaze i voljene praznične tradicije, poput ukrašavanja jelke, poslastica sa ukusom mente i prepričavanja priče u kojoj se pojavljuju mlada devojka, miševi i mala igračka „Krcko Oraščić“.

U periodu praznične sezone, baletske kuće širom sveta igraju svoje verzije klasičnog baleta ,,Krcko Oraščić" Petra Iljiča Čajkovskog, a ljudi sa nestrpljenjem odlaze da pogledaju balet. Ove godine su mnoge baletske trupe morale da otkažu svoje produkcije kako bi se pridržavale propisa COVID-19, ali kako se kaže: "The show must go on!"

Od Sijetla i Atlante do Moskve, baletske kompanije umesto živih scenskih nastupa nude striming verzije „Krcka Orašćića“.

Krcko Oraščić se bazira na priči „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, koju je napisao E.T.A. Hofman. Ovaj balet premijerno je izveden 18. decembra 1892. godine u Marinski Teatru (Mariinskiy Teatr) u Sankt Peterburgu i postao je božićni klasik širom sveta. Iako centralna priča ostaje ista, nove interpretacije i ponavljanja nastavljaju da se razvijaju tokom godina.

Kako praznična sezona nije potpuna bez „Krcka Oraščića“ Pennsylvania Ballet Conservatory uživo će prenositi svoju predstavu sa pozornice The Palace Theatra u subotu, 5. decembra 2020. u 13:00 i nedelju, 6. decembra 2020. u 13:00.

Za uživanje u virtuelnom iskustvu karte možete nabaviti ovde. Dozvolite da vas virtuelna predstava baleta bar na trenutak odvede u „Zemlju snega“ i „Kraljevstvo slatkiša“.

foto:golaurelhighlands.com

Pročitajte još

Pročitaj još

La Casa Azul: Fotografije iz doma Fride Kahlo koje nikad nisu bile objavljene

Iako je "Plava kuća" u Meksiku pretvorena u muzej, neke fotogafije nikad nisu ugledale svetlost dana - do sada.

Nostalgični za erom u kojoj nismo živeli kroz slikarstvo Leonida Afremova

Umetnost koja ne samo da govori 1000 reči, već i peva i pleše.

Posetite izložbu „ Život, Misli, Snovi” Ivana Tabakovića u Galeriji Vasić

Zanimljivost i aktuelnost ovih kolaža, kao i činjenica da je prošlo 55 godina od čuvene izložbe kolaža u Galeriji Kulturnog centra Beograd 1966. godine a potom i u Galeriji Dorsky u Njujorku iste godine, podstakla je autora da ih ponovo predstavi publici i podseti na veličinu umetničkog stvaralaštva Ivana Tabakovića.

Skrivene priče koje se kriju iza popularnih pesama

Znamo svaki takt ovih pesama - ali da li znamo zašto su nastale?

Ona nije bila samo umetnički vizionar: Sve što niste znali o uticaju Fride Kahlo na modu

Meksička umetnica Frida Kahlo, buntovna i nekonvencionalna, predstavlja simbol ženske emancipacije i snage. Pored čelične volje i strasti za umetnošću, rumeni obrazi, spojene obrve, čvrsto namotana kosa i crveni ruž na usnama, bili su njen zaštitni znak, a eklektičan stil ubrzo je postao inspiracija i drugima.

Još samo ove nedelje: 7 radova na Oktobarskom salonu koje ne smete propustiti

Ostalo je svega četiri dana do zatvaranja najznačajnijeg umetničkog događaja u regionu: 58. Oktobarskog salona (beogradskog bijenala umetnosti).