Harper's Bazaar Srbija

Uživajte u očaravajućem baletu Krcko Oraščić iz udobnosti svog doma

Sa decembrom dolaze i voljene praznične tradicije, poput ukrašavanja jelke, poslastica sa ukusom mente i prepričavanja priče u kojoj se pojavljuju mlada devojka, miševi i mala igračka „Krcko Oraščić“.

U periodu praznične sezone, baletske kuće širom sveta igraju svoje verzije klasičnog baleta ,,Krcko Oraščić” Petra Iljiča Čajkovskog, a ljudi sa nestrpljenjem odlaze da pogledaju balet. Ove godine su mnoge baletske trupe morale da otkažu svoje produkcije kako bi se pridržavale propisa COVID-19, ali kako se kaže: “The show must go on!”

Od Sijetla i Atlante do Moskve, baletske kompanije umesto živih scenskih nastupa nude striming verzije „Krcka Orašćića“.

Krcko Oraščić se bazira na priči „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, koju je napisao E.T.A. Hofman. Ovaj balet premijerno je izveden 18. decembra 1892. godine u Marinski Teatru (Mariinskiy Teatr) u Sankt Peterburgu i postao je božićni klasik širom sveta. Iako centralna priča ostaje ista, nove interpretacije i ponavljanja nastavljaju da se razvijaju tokom godina.

Kako praznična sezona nije potpuna bez „Krcka Oraščića“ Pennsylvania Ballet Conservatory uživo će prenositi svoju predstavu sa pozornice The Palace Theatra u subotu, 5. decembra 2020. u 13:00 i nedelju, 6. decembra 2020. u 13:00.

Za uživanje u virtuelnom iskustvu karte možete nabaviti ovde. Dozvolite da vas virtuelna predstava baleta bar na trenutak odvede u „Zemlju snega“ i „Kraljevstvo slatkiša“.

foto:golaurelhighlands.com

Najnovije