Zaronite u glamur i uzbuđenje otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala

Sinergija Prošlosti i Budućnosti u Srcu Balkana.

Svecano otvaranje 30. sarajevo film festivala

Harper’s Bazaar i Mastercard vas pozivaju da zaronite u glamur i uzbuđenje otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala. Sinoć je Sarajevo zasijalo pod zvezdanim nebom, gde je premijerno prikazan film My Late Summer reditelja Danisa Tanovića. Ova svečanost okupila je regionalnu i međunarodnu filmsku elitu i obeležila početak još jednog nezaboravnog festivala.

Film My Late Summer, najnovije delo oskarovca Danisa Tanovića, prati mladu ženu koja odlazi na zabačeno ostrvo kako bi rešila porodično nasledstvo, ali se suočava s pitanjima iz prošlosti.

Otvaranje sarajevo film festivala, premijera filma Danisa Tankvica

Danis Tanović, dobitnik Oskara za No Man’s Land i dvostruki laureat Srebrnog medveda, ponovo potvrđuje svoj status jednog od najvažnijih filmskih stvaralaca našeg vremena. Njegova povezanost sa Sarajevom je duboka, što je dodatno istaknuto kada je 2014. godine primio počasnu nagradu Srce Sarajeva za izuzetan doprinos kinematografiji.

Otvaranje Sarajevo Film Festivala, Elia Suleimani

Tokom ceremonije, Počasno Srce Sarajeva dodeljeno je palestinskom reditelju Elia Suleimaniju, u znak priznanja za njegov značajan doprinos filmskoj umetnosti. Suleiman, koji je bio gost festivala 2019. godine sa filmom To mora biti raj i predsednik žirija 2016. godine, ostaće upamćen po svom značajnom uticaju na festival i filmsku scenu. U okviru programa “Posvećeno” (Tribute to), publika će moći da uživa u retrospektivi izabranih Suleimanovih filmova.

Otvaranje Sarajevo Film Festivala

Ove godine, festival je takođe domaćin svetskim premijerama koje uključuju selekciju u konkurenciji, poput „Dwelling Among the Gods,“ prvog igranog filma srpskog reditelja Vuka Ršumovića od njegovog nagrađivanog No One’s Child (2014) prikazanog na Nedelji kritike u Veneciji. Takođe, biće prikazan i film „Mother Mara“ Mirjane Karanović, srpske glumice i rediteljke, nastavak njenog rediteljskog debija A Good Wife, koji je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu 2016. godine.

Nakon svečanog otvaranja, gosti su uživali u ekskluzivnom garden partiju u Festival Gardenu, novoj centralnoj tački festivalskih dešavanja. Ovaj sofisticirani događaj, smešten pod svetlima fenjera i okružen raskošnim zelenilom, pružio je savršenu priliku za filmske entuzijaste, zvezde i goste da se povežu, razmene utiske o premijernom filmu i proslave početak još jednog nezaboravnog Sarajevo Film Festivala.

Foto: Sarajevo Film Festival

Najnovije