Danas sve više ljudi iz različitih razloga odbija meso ili čak životinjske proizvode. Ova vrsta ishrane, kao i svaka druga, biće korisna samo ako nadgledate količinu vitamina, minerala i drugih supstanci koje su telu potrebne za pravilno funkcionisanje.
Jedan od najčešćih mitova o vegetarijanstvu je da hrana na biljnoj bazi ima malo proteina. Ovo je daleko od istine – glavno je znati koju hranu treba da jedete za uravnoteženu ishranu. Prikupili smo 5 biljnih namirnica bogatih proteinima.
Mahunarke
Najlakši način da unesete dnevnu dozu proteina je uključivanje mahunarki u vašu ishranu. Najviše proteina ima sočivo, pasulj i leblebije. Pokušajte da napravite sočivo, domaći humus i drugu hranu sa ovim mahunarkama, ili ih jednostavno jedite u salatama.
Tofu
Tofu se često naziva veganskim sirom zbog slične konzistencije. Sto grama sadrži 8 grama proteina.
Amarant
Ovo je prilično egzotična biljka za naše geografske širine, ali toplo vam savetujemo da je uključite u svoju ishranu. Pored niza korisnih osobina i supstanci, na 100 grama dolazi devet grama proteina. Pored toga, od amaranta se pravi brašno koje se može koristiti za proizvodnju zdravog peciva.
Heljda
Ali ovo je vrlo poznata žitarica za stanovnike Srbije – a osim što je vrlo ukusna, bogata je i gvožđem, vlaknima i proteinima. Jedna porcija heljde sadrži oko pet grama proteina, pa može biti odličan dodatak, na primer, paštetama od sočiva, za kompletan proteinski obrok.
Seme bundeve
Samo trideset grama semena bundeve sadrži oko pet grama proteina, po čemu su nazvane rekorderima među biljnom hranom. Takođe sadrže mnogo različitih mikroelemenata koji su neophodni za pravilno funkcionisanje celog tela. Pokušajte da dodate seme bundeve u salate i žitarice ili ih jednostavno jedite kao zdravu grickalicu.
harpersbazaar.ru