3 svakodnevne navike koje narušavaju vaše držanje

Vreme je da razmislite o zdravlju leđa.

@alizeegamberini

Uprkos činjenici da nam se od detinjstva govori o važnosti dobrog držanja tela, mnogi ljudi imaju problema sa tim. To je zbog sedentarnog načina života i slabe aktivnosti. Držanje tela nije važno samo sa estetske tačke gledišta, već i za zdravlje i dobrobit.

Ako su leđa, ramena i vrat duže vreme u pogrešnom položaju, to može dovesti do niza neprijatnih posledica: od zakrivljenosti kičme do hronične vrtoglavice i jakog bola. Svakodnevne navike, na koje često i ne obraćamo pažnju, mogu pokvariti držanje tela i izazvati probleme sa vratom i kičmom - evo najčešćih od njih.

Napetost u ramenima

Jaka napetost ramena je najčešći problem kancelarijskih radnika. Provodeći sate za stolom, nehotice menjamo položaj: ramena se protežu do ušiju, leđa se uvijaju, kičma se pomera u stranu, a vrat se opet nepotrebno napreže. Čitav dan u ovom položaju izazvaće glavobolje do kraja dana, a dugoročno i mnoge zdravstvene probleme. Pokušajte da držite ramena i vrat opuštenim kada radite za računarom, ili bolje napravite petominutnu pauzu svakog sata da malo protegnete rameni pojas.

@ninauc

Spavate u pogrešnom položaju

Čak i ako ste zaspali u ispravnom položaju, tokom spavanja to se može promeniti i pretvoriti u stvarnu pretnju zdravlju leđa. To može biti zbog neprijatnih uslova spavanja: vruće vam je, hladno vam je, jastuk je previsok ili prenizak, dušek nije dovoljno čvrst. Neverovatno je važno stvoriti prave uslove za spavanje, jer trećinu života provedemo u krevetu (pod uslovom da spavamo 8 sati dnevno). Ako redovno spavate na pogrešnom dušeku i u pogrešnom držanju tela, promene koje se dogode na kičmi biće vrlo teško ispraviti.

Držite telefon prenisko

Ako trećinu života provedemo u snu, onda ostatak provedemo gledajući u telefon. Čitanje vesti, gledanje Instagram priča i feedove na društvenim mrežama - sastavni su deo života svih nas. U isto vreme držimo telefon znatno ispod nivoa grudi, naginjući glavu i podižući ramena. Sve ovo može rezultirati ne samo problemima sa vidom i ranom pojavom nabora na vratu (kozmetolozi su ovaj fenomen nazvali „tehno vrat“), već i ozbiljnim poremećajima držanja tela, stezanjem ramenog pojasa i zakrivljenosti kičme. Čitajući vesti, podignite telefon na nivo brade. Trebaće vam vremena da se naviknete, ali leđa će vam biti zahvalna.

Pročitajte još

Pročitaj još