Da li je batat zdraviji od krompira

I koje su njihove glavne razlike?

Zašto je krompir koristan?

Krompir je odličan izvor vitamina - bogat je vitaminima B2, B3, B6, B9 i C, što je posebno važno za jačanje imunološkog sistema. Pored toga, krompir ima puno antioksidanata koji štite ćelije tela, sprečavaju oštećenja slobodnim radikalima i usporavaju proces starenja.

Krompir sadrži takozvani „otporni“ skrob, koji poput vlakana pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, što pomaže u sprečavanju dijabetesa tipa 2.

Druga važna prednost krompira je visok sadržaj kalijuma. Nedostatak ovog minerala u telu povlači za sobom mnoge neprijatne posledice, jer je kalijum takođe odgovoran za pravilno funkcionisanje mišića, nezamenljiv je za ćelijski metabolizam i normalno funkcionisanje nervnog i kardiovaskularnog sistema. Pored kalijuma, krompir sadrži kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe i mangan. U manjim količinama od kalijuma, ali u kombinaciji sa drugom hranom, može vam uštedeti rizik od nedostatka ovih elemenata.

Zašto je batat koristan?

Batat sadrži vitamine u velikim količinama, A i E - moćne prirodne antioksidante. Oni štite telo od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavaju razvoj zapaljenskih procesa, pomažu usporavanju starenja i štite kožu od štetnih efekata ultraljubičastog zračenja.

Pored toga, slatki krompir je odličan izvor vitamina C i K. Vitamin C podstiče proizvodnju imunoglobulina i štiti telo od virusa, a vitamin K je neophodan za zdravlje kardiovaskularnog i mišićno-skeletnog sistema, jača kosti i vezivno tkivo, povećava elastičnost zidova krvnih sudova i sprečava njihovu kalcifikaciju i normalizuje rad srca.

Visok sadržaj vlakana u slatkom krompiru pomaže u normalizaciji digestivnog trakta i čišćenju krvnih sudova od štetnog holesterola. Pored toga, aktivni sastojci slatkog krompira imaju blagotvorno dejstvo na nervni sistem, povećavaju koncentraciju i poboljšavaju pamćenje, a mogu čak i da pomognu u sprečavanju depresije.

Krompir ili batat: šta je zdravije

Za razliku od krompira, slatki krompir sadrži spore ugljene hidrate koji ne uzrokuju skok šećera u krvi, dugo se apsorbuju smanjujući rizik od prejedanja, što ga čini odličnim proizvodom za one koji žele da održe dobru figuru.

U pogledu sadržaja hranljivih sastojaka, slatki krompir takođe pobeđuje, ali ne zaboravite da ovi proizvodi ne mogu biti potpuna zamena jedni za druge.

Vaša ishrana treba da bude što raznovrsnija, tako da ne bi trebalo odustati od jednog proizvoda u korist drugog.

Pročitajte još

Pročitaj još