Kako jednom zauvek zaboraviti na edeme

Uklanjanje viška tečnosti iz tela!

Edem nije prijatan fenomen. Svi smo se probudili barem jednom otečenog lica posle zabave ili večere. Međutim, ako otok postane hroničan, ovo je razlog za zabrinutost.

Suština problema je zadržavanje tečnosti u telu ili određenim organima. Jasno je da je ovaj fenomen signal da se u telu događa nešto čudno, vreme je da obratimo pažnju i, ako je moguće, to ispravimo.

Edem je često uzrokovan nepravilnim navikama u ishrani, koje doprinose zadržavanju tečnosti u telu. Ne mora da nabrekne samo lice, već i celo telo - vaga odmah počinje da pokazuje 2-3 kilograma više nego obično. Da biste se oslobodili takvih neprijatnih senzacija, višak vode mora biti izbačen iz tela. Govorimo o najjednostavnijim i najefikasnijim načinima da se to uradi.

Voda

Najveća zabluda je da se edem formira zbog viška tečnosti u telu - upravo je suprotno. Ako je naše telo dehidrirano, a ne dajemo mu dovoljno vode, ono ulaže sve napore da zadrži barem malo tečnosti. Rešavanje ovog problema je krajnje jednostavno: morate da pratite koliko i šta pijete. Lekari preporučuju unošenje 30 ml čiste vode na 1 kg telesne težine, odnosno u proseku 2-2,5 litara dnevno.

Biljni čajevi

Infuzije nekih biljaka imaju blagi diuretički efekat: uklanjaju sav višak, ali ne izazivaju dehidraciju. Najefikasniji su nana, matičnjak, kamilica i šipak. Napravite od njih jači čaj i pijte tokom celog dana. Oticanje će trenutno nestati.

Slana kupka

Vruća slana kupka nije samo odličan način opuštanja nakon napornog dana, već i efikasan način da se rešite viška tečnosti u telu. Možete da koristite običnu so za kupanje, Epsom so za lečenje ili pripremite alkalnu kupku. Najvažnije je da ne zaboravite na hidratantne kreme i losione za telo - dug boravak u vrućoj vodi isušuje kožu.

Masaža limfne drenaže

Oticanje gotovo uvek prati stagnacija limfe. U pomoć dolazi masaža - rukama ili suvom četkom. Pored masaže možete početi dan laganim skakanjem - savršeno stimuliše protok limfe, ubrzava izbacivanje viška tečnosti iz tela, a takođe pomaže u efikasnoj borbi protiv celulita.

Kupka ili sauna

Verovatno najočiglednija stavka na ovoj listi, koja ni najmanje ne umanjuje njenu efikasnost. Na visokim temperaturama, intenzivno znojenje pomaže u regulisanju količine tečnosti u telu i omogućava vam da se lako rešite viška tečnosti. Pored toga, kupka je odličan detoks za celo telo - pomaže u uklanjanju svih toksina i bukvalno „ponovno pokreće“ telo.

Pročitaj još iz kategorije Dijete & Fitnes