Kako postati pravi trkač dok ste u karantinu

Kažu da je "dobro trčanje" bolje od seksa ...

Da li ste znali da je Oprah trčala maraton 1994. godine? A da je Karlie Kloss 2017. godine prešla punih 42.195 kilometara u Njujorku? Neverovatan podvig za obe žene, posebno ako se uzme u obzir da je trčanje jedna od najtežih i najpouzdanijih vežbi za vaše telo.

S obzirom na to da su usled pandemije korona virusa teretane i privatni treninzi zabranjeni, stvarajući nam značajnu prepreku za održavanje kondicije, trčanje je jedna od najboljih opcija kojima se možemo okrenuti. Ukoliko želite da odaberete trčanje kao svoj novi hobi, a da pritom ne prezirete svaki korak koji napravite, sledite ove korisne savete o tome kako postati trkač, bez obzira na nivo kondicije.

Pronađite odgovarajuću stazu za trčanje

Pre nego što krenete na trčanje, saznajte gde ćete trčati. Razmislite o delovima svog naselja koje volite ili pogledajte Google mape da biste pronašli neke nove putanje. Ne morate uvek trčati po asfaltu, fokusirajte se na mesta gde možete videti bujno zelenilo, lepe kuće ili imate pogled na reku. Tako ćete mnogo manje razmišljati kako ste bez daha.

Vreme za trčanje

Nivoi energije će biti vrhunski u različito doba dana, a ako ste do sada ujutru išli u teretanu to ne znači da će vam ujutru biti dobro za trčanje. Isprobajte tako što ćete otići na trčanje rano jutro, nakon ručka i u večernjim satima i saznajte šta vam najviše odgovara, a onda uklopite u svoj raspored.

Ne koristite nedostatak vremena kao izgovor

Iznenađujuće je koliko lako još uvek možemo reći sebi da „nemamo vremena“ za trčanje. Ali bez obzira na to šta se radi tokom dana, 10 minuta će uvek biti bolje nego nijedan. I često kad jednom krenete, biće vam drago da idete što duže.

Uvek trčite više od pet minuta

Vodite računa da uvek trčite najmanje pet minuta. Ovo takođe važi ako naizmenično hodate i trčite. Dokazano je da prvih pet minuta uvek „osećamo da nam je najteže“, zato što telo još uvek ne uzima onu količinu kiseonika koje mu je potrebno za brže kretanje mišića. Nakon pet minuta, vaše telo u stvari počinje da se oseća ugodnije.

Pratite svoj napredak pomoću aplikacije

Postoji mnogo sjajnih aplikacija koje mogu pružiti motivaciju i čak vas voditi kroz trčanje. Couch to 5k je veoma popularna app za početnike, pruža programe za praćenje, dok će nešto poput Runkeeper-a pratiti udaljenosti, reći vam brzinu svakih pet minuta i uporediti vaše prethodne rezultate.

Pojedite nešto

Neki će možda trčati na prazan stomak, ali za mnoge će trčanje biti propast, ako u njihovom sistemu ne postoji nešto što bi davalo energiju. Probajte pojesti malu grickalicu, onu koja sadrži mnogo vlakana i malo masti, otprilike sat vremena pre trčanja. Pomislite na komad voća ili parče hleba sa krem sirom.

Usporite tempo

Kad vam ponestane daha, prirodni instinkt je zaustaviti se, prošetati, oporaviti se. Ali pokušajte se boriti protiv ovog nagona i umesto toga usporite svoj tempo. Čak i ako vam se trčanje čini  jednako sporo kao hodanje, na kraju će čak i vaše 'sporo' biti malo brže od hodanja. Od nikoga se ne očekuje da održava isti tempo tokom cele trke, a ublažavanjem i ubrzanjem ponovo ćete na kraju preći ciljnu razdaljinu bez zaustavljanja.

Muzika kao pokretač

Postoji mnogo plejlista koje su usmerene na trčanje, ali ako zaista želite pojačati svoju motivaciju, napravite svoju plejlistu sa brzim, zabavnim pesmama koje volite.

Istezanje

Nema sumnje u to, postaćete umorni. I iako sve što želite da uradite je da legnete nakon trčanja, prisilite se da se istegnete. Listovi, butine i zadnjica zahtevaće najviše pažnje, ali nemojte se iznenaditi ako osetite bolove u donjem delu leđa i u trbuhu. Bez muke nema nauke (idealne figure)!

harpersbazaar.com.au/

Pročitajte još

Pročitaj još