Zašto je kupus zaista koristan

Kupus je popularno povrće i svima je poznat od detinjstva, ali malo ljudi zna za njegov jedinstveni vitaminski sastav. Povrće sadrži gotovo sve poznate vitamine, pa čak i tako jedinstven i neophodan za čir na želucu vitamin U, fitoncide, enzime, minerale.

Kupus sadrži rekordnu količinu vitamina C, moćnog prirodnog antioksidansa koji je odgovoran za zdravlje i normalno funkcionisanje gotovo svih telesnih sistema. Uklanja toksine, štiti ćelije od oštećenja, jača imuni sistem i pomaže u borbi protiv starenja.

Prema istraživanjima, vitamin C katalizuje sopstvenu proizvodnju kolagena u telu. Kolagen se ne naziva bez razloga proteinom mladosti - on je taj koji je odgovoran za elastičnost i hidrataciju kože, njen prirodni sjaj i odsustvo bora. Zbog svojih antioksidativnih svojstava, vitamin C pruža pouzdanu zaštitu tela od oštećenja slobodnim radikalima - napadaju ćelije tela, izazivaju upalne reakcije, ubrzavaju pojavu bora i hiperpigmentacije.

Kupus sadrži karotenoide lutein i zeaksantin, što su istraživanja povezala sa smanjenim rizikom od starosnih oštećenja vida, poput katarakte i degeneracije makule. Noćno slepilo je takođe povezano sa nedostatkom vitamina A. Kupus sadrži beta-karoten, koji telo pretvara u vitamin A.

Kalijum, kalcijum i magnezijum, kojih ima u velikim količinama u belom kupusu, poboljšavaju kognitivnu funkciju, jačaju srčani mišić i normalizuju krvni pritisak, a kempferol se bori protiv upala i sprečava alergijske reakcije.

Pored toga, kupus je dijetetski proizvod. Sadrži samo 30 kcal na 100 g, pa nutricionisti toplo preporučuju dodavanje kupusa u ishranu svima koji brinu o svojoj figuri. Dodajte ga salatama, varivima od povrća, sendvičima i toplim obrocima.

Jedino što je važno zapamtiti: uz svo obilje korisnih svojstava, kupus može izazvati nadimanje, pa je bolje ne konzumirati ga pre oblačenja pripijene haljine. Ovo se odnosi samo na sirovo povrće, tokom termičke obrade gruba vlakna se uništavaju, što je inače, uzrok nadimanja.

foto:Unsplush

Pročitaj još