Svako od nas je bar jednom morao da čuje frazu: „Ti si ono što jedeš“. Zapravo, to nije sve, postoji i nastavak: „Ti si ono što variš i upijaš“. I ne možemo a da se ne složimo sa ovom izjavom.
Kako razumeti da sa varenjem nije sve u redu? Pre svega, obratite pažnju na ove znakove:
- Rana sitost ili sitost sa malom količinom hrane
- Nadimanje i nelagodnost nakon obroka
- Gorušica
- Gasovi u stomaku
- Problemi sa stolicom
- Jedete pod stresom ili vrlo brzim tempom
Da li vam bilo šta od navedenog zvuči poznato? Naravno, izbegavanje nezdrave hrane i prelazak na drugačiji sistem ishrane pomoći će da rešite probleme sa varenjem. Digestivnom traktu će biti potrebna dodatna podrška da bi se simptomi brže smanjili – a mi znamo kako to da uradimo.
Ključni probavni enzimi – svestrana hrana koja podržava varenje – dolaze u pomoć. Deluju razgradnjom tri makronutrijenta: proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti, kao i oslobađanjem vitamina i minerala iz hrane za apsorpciju u crevnom traktu.
Na koje enzime u hrani je potrebno obratiti pažnju?
Betain i pepsin pružaju dovoljnu kiselost u stomaku za varenje proteina, kao i za oslobađanje gvožđa i vitamina B12. I pored toga, održavaju kiselu sredinu koja je neophodna za aktiviranje oslobađanja enzima pankreasa u telu. Ovi enzimi su zauzvrat potrebni za razgradnju proteina, ugljenih hidrata i masti u gornjem delu tankog creva.
Enzim goveđe žuči važan je pomoćni molekul za ubrzavanje varenja masti i pored pospešivanja apsorpcije vitamina rastvorljivih u mastima. Ukoliko imate nadimanje, gasove, probleme sa stolicom – ovaj enzim će pomoći u svim slučajevima. Može se kupiti u vidu tableta.
Taurin je pomoćna aminokiselina koja pojačava proizvodnju betaina i pepsina. Koren lincure, ekstrakt maslačka i prah komorača takođe su moćni pomagači.