Kako pravilno osušiti kosu fenom

Redovno sušenje kose fenom nije najbolje rešenje ukoliko želite negovanu i zdravu kosu, jer vruć vazduh čini pramenove krhkim i isušuje ih.

Ipak, fen za kosu je teško isključiti iz svakodnevne rutine lepote: štedi vreme i pomaže u stvaranju željenog stila. Da biste smanjili štetu, sledite nekoliko važnih saveta.

1. Rešite se viška vlage

Ne sušite fenom sveže opranu kosu, jer ju je najlakše oštetiti dok je mokra. Nežno obrišite uvojke peškirom i prirodno osušite kosu 10-15 minuta. Ne trljajte snažno peškirom - ovo je jedan od razloga krhkosti.

2. Nanesite proizvode za negu kose na vlažnu kosu

Da nastavimo sa prethodnom tačkom: voda odbija termičke zaštitne sprejeve, ulja i druge proizvode za negu, pa primena proizvoda na mokru kosu nema nikakvog efekta.

3. Držite fen za kosu na rastojanju od 15-20 cm

Ovo je optimalno rastojanje, koje minimizira štetu od vrućeg vazduha.

4. Koristite dodatke za fen

Fen nasumično duva kosu u različitim pravcima, čineći je neposlušnom, a dodatak za fen ravnomerno usmerava protok vazduha na određeno područje.

5. Podignite pramenove u korenu češljem ili četkom

Ovo će dodati volumen kosi. Počnite da sušite u zoni korena i krenite do vrhova. Fen za kosu držite paralelno - ova tehnika će zagladiti kosu. 

6. Podelite kosu na zone pre sušenja i učvrstite je ukosnicom

Ovo će skratiti vreme sušenja i omogućiti vam da temeljno osušite svaki deo.  

7. Naizmenično koristite topli i hladni vazduh

Stalno pomerajte fen, bez zaustavljanja kako biste izbegli pregrevanje vlasišta. Završite hladnim vazdušnim sušenjem kako bi vaša kosa bila glatka i sjajna. Obavezno osušite kosu do kraja, pogotovo ako nakon sušenja planirate da koristite peglu ili figaro za uvijanje kose.

foto:Instagram

Pročitajte još

Pročitaj još