Značaj ishrane za zdravlje je nesporan, pa tako i za lepotu kože kao najvećeg organa našeg tela. Ishrana može poboljšati kako izgledate, tako i to kako se osećate iznutra i spolja. Ono što jedete svaki dan može uzrokovati da vaša koža reaguje na različite načine. Neki ljudi mogu iskusiti upalu, crvenilo, nadutost, ekcem, izbijanje akni, pojačane znakove starenja i još mnogo toga. Iako se mnogi oslanjaju na uravnoteženu ishranu, ako u vašem dnevnom unosu nedostaju ključne grupe namirnica, vaša koža neće dobiti vitamine i minerale potrebne da ostane hidrirana i čvrsta.
Osobe sa zapaljenskim stanjima kože, poput psorijaze i ekcema, često se žale da im određene grupe hrane izazivaju upale. Slatke namirnice mogu povećati nivo kortizola, što dovodi do akni i drugih problema sa kožom. Ne morate potpuno eliminisati šećer, ali pokušajte da ga unosite u okviru uravnoteženih obroka. Na primer, kada konzumirate šećer u kombinaciji sa proteinima, možete sprečiti nagle skokove kortizola i uživati u slatkišima bez neželjenih efekata.
Ključ za održavanje zdrave ishrane je balans. Ako isključite neke glavne grupe hrane, možda ćete biti u iskušenju da se vratite starim navikama. Umesto da potpuno izbegavate šećer i brzu hranu, fokusirajte se na zdrave namirnice koje možete dodati u ishranu kako biste zadovoljili svoje nutritivne potrebe. Zdrava ishrana možda neće potpuno izlečiti probleme sa kožom, ali svakako može pomoći. Dobro izbalansiran izbor namirnica poboljšat će vaše opšte zdravlje i pomoći kod općih zdravstvenih problema kao što su visok krvni pritisak, bolesti srca i visok holesterol.
Koje namirnice štete koži?
Vrsta hrane koja najviše utiče na vašu kožu zavisi od problema koji imate. Evo nekoliko namirnica koje često pogoršavaju uobičajena stanja kože:
- Akne se javljaju ako na vašem meniju dominiraju namirnice bogate mastima i šećerima ili one koje imaju visok glikemijski indeks.
- Rozaceu pospešuju vino, alkohol, kafa i drugi proizvodi sa kofeinom.
- Psorijazu negativno utiče prerađena hrana sa visokim sadržajem šećera ili masti.
Mnogi stručnjaci se zalažu za dodatke kolagena u ishrani, jer se tokom godina smanjuje njegova sinteza. Kolagen je molekul koji je ključan za čvrstinu i zategnutost kože. Ishranom možemo povećati unos aminokiselina koje učestvuju u stvaranju kolagena. Takođe, možete povećati dnevni unos vode kako biste svojoj koži dodali volumen i smanjili pojavu bora. Ishrana bogata antioksidansima je jednako važna, jer omogućava koži da se oporavi od spoljašnjih negativnih uticaja.
Tekst: S.M.
Foto: Pexels