Lasersko uklanjanje dlačica – imamo odgovore na sva vaša pitanja

Sve što želite da znate pre zakazivanja tretmana kako biste se rešili neželjenog rasta dlačica!

Iako je donedavno ova opcija bila dostupna samo u prestižnim salonima, danas je lasersko uklanjanje malja je široko rasprostranjeno i najefikasniji je način da se rešite neželjenog rasta dlačica na nogama, pazuhma, bikini zoni, nausnicama i rukama. Ako razmišljate o tretmanu, sigurno ćete imati puno pitanja.

Imamo odgovore na sva koja će vas najverovatnije zanimati:

Šta je lasersko uklanjanje dlaka?

U pitanju je tretman koji se radi uređajem koji proizvodi zrak svetlosti određene talasne dužine, koji se pretvara u toplotnu energiju i apsorbuje melanin folikula dlake kako bi inaktivirao regenerativne ćelije. Obično se preporučuje ženama svetle kože i tamnih dlačica jer laserski zraci deluju usmeravajući boju (melanin) u folikule dlake.

Da li boli uklanjanje dlaka laserom?

Lepota zahteva žrtve. Dakle, ako želite da se rešite dlačica gotovo trajno, onda morate biti mentalno pripremljeni za bol lasera. Iako nije nepodnošljiv, sigurno ne prolazi nezapaženo. Dobre vesti su da na osetljivim mestima, gde su bolovi obično intenzivniji, poput bikini zone, nausnica i pazuha možete naneti kremu sa anestetikom pola sata pre zakazanog termina.

Koliko često treba ponoviti tretman?

U oblastima gde dlačice brzo rastu, poput nausnica, tretman se može ponoviti na četiri do osam nedelja. Na oblastima kao što su noge, sesije su obično vrše u razmaku od oko 2 meseca. Na ovo naravno značajno utiču karakteristike kože svake osobe. Zatim sledite sesije održavanja koje se rade u vrlo retkim intervalima kako bi se održao najbolji rezultat.

Koliko traje sesija?

Svaka sesija obično traje od nekoliko minuta do najviše jednog sata, u zavisnosti od područja na koje se odnosi. Za pazuhe ili gornju usnu može trajati 5 minuta, dok za celo telo može trajati i do sat vremena.

Kada ćete videti rezultate?

Nažalost, na ovo pitanje nemamo tačan odgovor. Broj sesija potrebnih za uklanjanje neželjenog rasta dlake zavisi i od boje kože i od vrste dlačica, odnosno od toga koliko je tanka ili gusta i od boje.

U proseku je potrebno 6-8 sesija da biste uživali u trajnim rezultatima. Ali već od prvih sesija videćete da su dlake koje se ponovo pojave mnogo slabije i tanje.

Možete li laserski uklanjati dlake i leti?

Ovo zavisi od boje kože i vrste lasera. Sa najsavremenijim mašinama lasersko uklanjanje dlaka može se obaviti čak i na koži tipa 6, odnosno čak i na najtamnijoj koži.

Da li lasersko uklanjanje dlačica može izazvati rak?

Uprava za hranu i lekove (FDA) navodi da je laser za uklanjanje dlaka snop nejonizujućeg zračenja koji se ne smatra opasnim. Svetlosna energija lasera ​​zapravo ostaje na površini, na nivou kože. Ovi laseri ne uzrokuju oštećenja i mutacije u DNK poput jonizujućeg zračenja. Korišćena svetlost ne prodire više od folikula dlake i unutrašnji organi uopšte nisu pogođeni.

Na šta treba paziti?

Posle tretmana treba da izbegavate tople kupke, saune, pilinge, vežbanje i izlaganje suncu prvih nekoliko dana, jer je koža sklona opekotinama. Takođe je veoma važno nanositi kremu za sunčanje, ali i bilo koju drugu kremu koju je preporučila vaša kozmetičarka.

Koliko košta lasersko uklanjanje dlaka?

Cena zavisi od centra za lepotu koji ste odabrali, ali i područja koja želite da tretirate. Ono što je sigurno je da je to najskuplja metoda uklanjanja neželjenog rasta dlačica sa programima za celo telo koji daleko premašuju cifru od 1000 evra.

Da li je vredno ulaganja?

Ako ste zainteresovani da u značajnoj meri smanjite rast dlačica kao i da se rešite iritacija i suvoće izazvanih čestim brijanjem, onda naravno vredi prepustiti se laserskom uklanjanju dlačica.

foto:glittermag

Pročitajte još