Tech Neck - kako društvene mreže doprinose preranom starenju

Ako neprestano proveravate mobilni i da li ima novih postova na Instagramu, možda ćete uočiti bore na vratu mnogo ranije nego što očekujete.

Ukoliko je prva stvar koju učinite čim se probudite provera Facebook-a ili ako ujutro provodite vreme listajući svoj Instagram feed, onda ste najverovatnije u opasnosti i možete imati „tehnološki vrat“.

Evo sve što treba znati o tome i borama na vratu koje izaziva:

Šta je „Tehnološki vrat“?

„Tehnološki vrat“ je pojam koji je nedavno ušao u naš život i tiče se negativnih efekata stalnog uključivanja elektronskih uređaja, poput pametnih telefona i tableta, na kožu vrata. Prema članku Telegrafa, ljudi od 18 do 39 godina savijaju se i gledaju svoje mobilne telefone i do 150 puta dnevno. Ovaj nagib glave vrši pritisak na mišiće i tako nastaju vodoravne linije-bore, baš kao što se dešava sa ponavljajućim izrazima lica. Koža u tom predelu je vrlo tanka, poput one oko očiju, a u kombinaciji sa njenim stalnim izlaganjem UV zracima postaje posebno podložna stvaranju bora i opuštanju.

Ko je pogođen?

Bore - posebno one na vratu - predstavljale su problem koji se ticao žena starijih od 45 godina. Međutim, bore izazvane fenomenom tehnološkog vrata pojavljuju se uglavnom kod milenijalaca koji češće koriste pametne telefone i društvene mreže.

Pravi tretman

-Pokušajte da ekran svog uređaja dovedete u visinu očiju, tako da ne morate da se saginjete prilikom osvežavanja feeda.

-Istezanje vrata smatra se veoma važnim kako bi se sprečilo opuštanje i bore na tom području.

-Ne zaboravite naneti kremu za sunčanje ne samo na lice, već i na vrat.

-Specijalizovani proizvodi sa aktivnim sastojcima, poput peptida, retinola i vitamina C, namenjeni lečenju osetljive kože vrata, zaslužuju mesto u rutini lepote svake žene.

-Sve kreme za vrat treba nanositi pokretima nagore, nasuprot sili gravitacije.

Pročitajte još

Pročitaj još