Top 5 saveta za mladalačku kožu

Na ovaj način ćete održati kožu svežom i mladalačkom.

Savremena kozmetologija nam donosi ogroman niz različitih proizvoda, što može biti posebno zbunjujuće. Kada ih sve pogledate, jednostavno ne možete tek tako znati koje su vaše stvarne potrebe. Na kraju, ostane vam samo gomila kozmetike sa kojom ne znate šta da radite, a koja, što je još gore, može biti loša po vašu kožu!

Pripremili smo jednostavan vodič kako biste s lakoćom istražili tržište i pronašli tačno ono što vam treba.

1. Izaberite prave hranljive materije

Koža ima spoljni sloj koji deluje kao zaštitni štit. Njegova funkcija je veoma važna, jer zadržava hranljive sastojke i eliminiše one koji ne koriste koži. Ovaj štit ostaje izuzetno jak do 25. godine. Posle ovog doba, šteta od izlaganja suncu, infekcije i dehidracija polako počinje da se manifestuje u obliku linija i bora. Rešenje u ovom slučaju su proizvodi koji sadrže hranljive sastojke poput ginsenga, vitamina i lipida.

2. Pravilna hidratacija

Tajna glatke kože je, naravno, hidratacija. Kada imamo 20 godina, korišćenje hidratantne kreme lagane teksture jednom dnevno smatra se dovoljnim. Međutim, kada pređemo 30 godina, neophodno je koristiti bogatiju kremu i zapravo ne jednom već dva puta dnevno, kako bismo bili sigurni da koži nudimo potrebnu hidrataciju. Potražite proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu koja privlači i zadržava vodu na površini kože, minerale i elemente u tragovima.

3. Zaštita antioksidantima

Slobodni radikali nanose nepopravljivu štetu ćelijama i uništavaju kolagen koji održava kožu mladom i gipkom. Samo antioksidanti mogu neutralisati njihovo delovanje. To nije novo u kozmetologiji, jer su se vitamini E i C, kao i zeleni čaj, intenzivno koristili tokom poslednje decenije. Novost je da su kozmetičke formule poboljšane tako da dovode veće doze na kožu i daju bolje rezultate.

4. Odbijanje štetnih zraka

Čuli ste to hiljadu puta: Sunce je najvažniji uzrok starenja kože. Bez obzira na vaše godine, nikada ne zaboravite na kremu za sunčanje, čak i zimi, kada ne osećate sunce toliko snažno! Kremu za sunčanje možete naneti nakon hidratantne kreme ili jednostavno odabrati hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom za zaštitu od sunca u gradu. Ali budite oprezni! Proizvod koji odaberete treba da vas zaštiti od čitavog spektra sunčeve svetlosti, odnosno od UVA i UVB zraka, inače će biti urađeno pola posla.

5. Kontrolišite stres

Da li ste ikada primetili kako se menja izgled vaše kože na kraju zahtevne i zamorne nedelje? To je zato što koža ima svoj endokrini sistem i proizvodi hormone, kortizol i endorfine. Kada smo pod stresom, nivo kortizola raste, a proces oporavka usporava, što rezultira smanjenjem kolagena i pogoršanjem upale. Suprotno tome, naučno je dokazano da san i vežbanje snižavaju nivo kortizola i povećavaju endorfine koji imaju protivupalno dejstvo. Recept za zaštitu zdravlja kože je jednostavan: uživajte u 8-satnom snu što je češće moguće i nađite vremena za vežbanje najmanje tri puta nedeljno. Budući da je nemoguće živeti normalnim i mirnim svakodnevnim životom, u ishranu obavezno uključite mnogo namirnica sa antioksidativnim svojstvima, poput zelenog čaja, zelenog povrća i voća. Naravno, ne zaboravite ni na svoju dragocenu kremu, bogatu antioksidantima.

harpersbazaar.gr

Pročitaj još iz kategorije Nega kože