Zašto je previše aktivno čišćenje kože opasno

U svemu je važna mera!

@JESSLEEBUCHANAN

Nekada smo mislili da je temeljno čišćenje ključ lepe kože bez upala i drugih nedostataka. I ovo je apsolutno tačno. Ali zavisnost zdravlja kože od broja pranja nije u potpunosti direktna, a prekomerno oduševljenje postupcima čišćenja može dovesti do potpuno suprotnog efekta. Reći ćemo vam zašto je često čišćenje kože opasno i koliko puta dnevno zaista treba da operete lice, tako da koža ima samo koristi.

Svaki put kada operemo lice uništavamo prirodnu lipidnu barijeru epiderma i ispiramo prirodna ulja sa površine kože. Prečesto pranje je direktan put do suvoće i iritacije kože, kao i mnogo ozbiljnijih problema. Činjenica je da lipidna barijera ne samo da zadržava vlagu u gornjim slojevima kože, već deluje i kao štit koji sprečava ulazak virusa i bakterija u kožu. Zbog toga ne bi trebalo da perete lice svakih nekoliko sati u pokušaju da ubijete sve mikrobe na koži - povređivanjem lipidne barijere samo im pojednostavljujete zadatak.

Dakle, koliko često treba da perete lice da biste očistili kožu, ali da ne biste narušili njene zaštitne funkcije?

@LIRISAW

Pre svega, ovo zavisi od vašeg tipa kože. Vlasnicima suve kože stručnjaci preporučuju punopravni postupak čišćenja samo uveče, a ujutru samo operite lice hladnom vodom bez dodatne kozmetike. Za masnu i mešovitu kožu ovo možda neće biti dovoljno - preko noći se stvara previše sebuma čiji se višak mora ukloniti sredstvom za čišćenje.

Bez obzira na to koji tip kože imate i koliko puta dnevno operete lice, pokušajte da izbegnete agresivne proizvode koji kožu čiste tako da „škripi“. Budite pažljivi sa pilinzima, birajte blage opcije sa kiselinama - oni uklanjaju mrtve ćelije epiderma bez povrede kože. I nikada ne zaboravite da nanesete tonik na kožu nakon pranja. Tonik je neophodan proizvod za negu, normalizuje pH ravnotežu kože, štiteći je od suvoće i iritacije.

Pročitajte još

Pročitaj još