Zašto tražiti cink u kozmetici

I kako pomaže u borbi protiv akni i usporavanju starenja?

Svi znamo važnost cinka za održavanje imuniteta: tokom prolećnog karantina lekari širom sveta jednoglasno su preporučili uzimanje cinka kako bi se smanjio rizik od zaraze virusom. Ali korisna svojstva elementa tu se ne završavaju. Cink je čest sastojak kozmetike, od hidratantnih krema do anti-ageinga. Zašto se dodaje kozmetici i kome su potrebni proizvodi koji ga sadrže?

Cink se koristi za negu kože od davnina. Egipćani su koristili cinkovu mast u razne svrhe, od zarastanja rana do održavanja lepote i mladosti kože. I dan danas, cink se i dalje koristi kao glavni aktivni sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda, ali zahvaljujući poboljšanim proizvodnim metodama, njegova efikasnost se znatno povećala.

Pre svega, cink je poznat po svojim antibakterijskim i dezinfekcionim svojstvima i izvršava odličan posao u kontroli proizvodnje sebuma u ​​koži. Zbog toga se često može naći u raznim lekovima protiv akni i post-akni, kao i u kozmetici za masnu kožu, jer pomaže u ublažavanju upale, sprečava razvoj bakterija i efikasno se bori protiv masnog sjaja.

Cink je moćan antioksidans. Štiti ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima, usporavajući proces starenja i sprečavajući pojavu bora. Cink dobro deluje zajedno sa keramidima i kolagenom, čineći kožu gipkom i zategnutom i dajući joj prirodan sjaj.

Danas se cink može naći u širokoj paleti kozmetike - maskama, serumima, kremama i losionima. Savršeno hidrira kožu, ujednačava njen reljef i efikasno je štiti od štetnih uticaja okoline - zagađenja i ultraljubičastog zračenja.

foto:harpersbazaar.gr

Pročitajte još