Kurkuma se naziva zlatnim začinom, ne samo zbog boje koju daje jelima, već i zbog svojih korisnih svojstava. Već decenijama, stanovnici Indije koriste je kao lekovitu biljku, a mnoga klinička ispitivanja potvrdila su njen izvanredan značaj na gotovo celokupan organizam.
Redovnim unosom kurkume vaše telo će se uspešno boriti protiv prehlada, upala, ojačaće imunitet, i slično… a evo još pet razloga zašto bi ona trebalo da bude sastavni deo vaše ishrane:
1. Snažna protivupalna svojstva
Malo ljudi zna da su upalne reakcije izuzetno važne za telo. Upala je odbrambeni mehanizam protiv virusa i bakterija koje mogu ugroziti vaše zdravlje. Međutim, kada upala pređe u hroničnu bolest, to više nije način zaštite, već ozbiljan problem. Aktivni sastojci koje kurkuma sadrži mogu se boriti protiv upale, štiteći svaku ćeliju od novih oštećenja.
2. Kurkuma je moćan antioksidans
Oskidativno oštećena ćelija jedan je od glavnih uzroka starenja i pojave hroničnih bolesti. Glavna prednost antioksidantnih jedinjenja je u tome što oni štite ćelije, zato kurkuma ne samo da usporava proces starenja, već tako ima i blagotvoran uticaj na celokupno zdravlje.
3. Poboljšava kognitivne funkcije
Kurkuma doprinosi kašnjenju promena nervnog sistema i sprečavanju pojave Alchajmerove bolesti. Mnoge studije su pokazale da kurkuma ne samo da smanjuje pojavu nervnih oboljenja, već ih može u potpunosti eliminisati. Pored toga, poboljšava pamćenje, koncentraciju i podstiče stvaranje novih neuronskih veza u mozgu.
4. Smanjuje rizik od srčanih bolesti
Bolesti srca su još uvek na prvom mestu po uzroku broja smrtnih slučajeva, zato treba razmotriti prevenciju, čak i ako ste potpuno zdravi. Kurkuma jača zidove krvnih sudova i srčanog mišića, a štiti ih od oštećenja i promena koje nastajtu tokom godina.
5. Sprečava depresiju
Depresija je bolest koja je prouzrokovana promenom hormonalnog nivoa i neurotransmitera. Kurkuma je prirodni antidepresiv koji pomaže u sprečavanju depresivnih stanja stimulišući proizvodnju seratonina i dopamina.
Uz to, kurkuma je odličan dodatak svakom obroku. Pored neospornih zdravstvenih pogodnosti, vaša omiljena hrana će imati zlatnu boju i savršenu začinjenu aromu. Kurkuma je odličan začin za čaj, smuti ili bilo koje drugo imunološko piće. Dodajte malo kurkume i prstohvat crnog mlevenog bibera u apsolutno svako piće, i na taj način ćete najbolje ojačati svoj imunitet.