
Jedna jabuka na dan, tera doktora van. Dobro poznata floskula za koju smo svi čuli još u mlađim danima (da, mislimo baš onda kada ste tražili mami nešto slatko a ona vam je nudila jabuku), zbog koje osetimo grižu savesti svaki put kada umesto jabuke odaberemo slatkiš. Ali da li je zaista tako i da li je vreme da nešto preuzmemo po tom pitanju? Otrkivamo vam odmah u nastavku!
Korist za zdravlje
Jabuke imaju brojne prednosti koje mogu doprineti dugotrajnoj snazi. One su bogate važnim hranljivim sastojcima, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidante. Tačnije, vitamin C deluje kao antioksidans, neutrališući štetna jedinjenja poznata kao slobodni radikali i štiteći od bolesti. Jabuke su takođe odličan izvor antioksidanata poput kvercetina, kofeinske kiseline i epikatehina. Neke studije takođe pokazuju da konzumacija jabuka može smanjiti rizik od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, i čak može pomoći u prevenciji raka.
Uz sve ovo, pokazalo se da jabuke pomažu da se osećate sito, smanjite unos kalorija i povećate gubitak kilograma zbog sadržaja vlakana. Studije na ljudima, životinjama i u laboratorijama pokazale su da unos više voća može biti povezan sa povećanom mineralnom gustinom kostiju i smanjenim rizikom od osteoporoze. Pored toga, neka istraživanja sugerišu da konzumacija jabuka može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, sprečavanju opadanja mentalnih performansi i usporavanju znakova starenja. Povećani unos jabuka može biti povezan sa manjim rizikom od astme i dijabetesa.

Mogući nedostaci
Svakodnevno konzumiranje jabuka nije štetno po vaše zdravlje. Međutim, ako ih jedete previše, može se pojaviti nekoliko neželjenih efekata. Konkretno, to može izazvati simptome kao što su nadimanje i bolovi u stomaku. Kao i ostalo voće, i jabuka ima puno ugljenih hidrata u svakoj porciji. Iako ovo nije problem za većinu ljudi, oni koji su na dijeti sa niskim sadržajem ugljenih hidrata ili se vode keto dijetom će možda morati da smanje unos.
Foto: Profimedia