Vitamin C, ili askorbinska kiselina, najvažniji je antioksidans koji je odgovoran za normalno funkcionisanje gotovo čitavog organizma. Isti uklanja toksine, štiti ćelije od oštećenja i jača imuni sistem. Svakako da ga možete koristiti u vidu tableta, ali je njegovo dejstvo mnogo jače u vidu prirodnih namirnica.
Zato obavezno svoju ishranu obogatite sledećim proizvodima:
1. Karfiol
Karfiol ne bi trebalo da bude zapostavljen, jer isti sadrži ogromnu dozu vitamina C. Pored jačanja imuniteta, omogućava prevenciju kardiovaskularnih bolesti, poboljšava rad mozga i usporava proces starenja.
2. Kivi
Uopšte nije tačno da je pomorandža prvak u količini vitamina C. U kiviju je ona čak dvostruko veća, a skoro isto toliko je ima i u limunu.
3. Brokoli
Samo pola čaše kuvanog brokolija obezbediće gotovo 60% dnevnog unosa vitamina C. Uz to je bogat i vitaminom A, E i nekoliko B vitamina, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i cinkom.
4. Peršun
Peršun sadrži veliku količinu gvožđa kome vitamin C pomaže da se bolje apsorbuje. Na taj način, ne samo da ćete dobiti jači imunitet, već i zdravije srce.