Ovih dana je više nego ikada do sada važno imati dobar imunitet, te zato stalno morate voditi računa da ga ojačate.
Najbolji način za poboljšanje istog, jeste da unosite dosta cinka. Iz nekog razloga, ovaj mikroelemenat se često zaboravlja, iako njegov nedostatak može dosta promeniti metabolizam i oslabiti imuni sistem.
Cink je potreban za proizvodnju proteina i DNK, za rast i obnavljanje mišića, za pravilan osećaj ukusa i mirisa, pomaže pri bržem zaceljenju rana, a dosta jača i imunološki sistem u borobi protiv bakterija i virusa, dok takođe poboljšava varenje i reguliše hormonski balans.
Brojna longitudalna istraživanja pokazala su da ako se cink uzima prvi dan nakon prehlade ili nekog drugog oboljenja, telo se brže oporavlja. Stručnjaci veruju da dovoljan nivo cinka u telu može sprečiti širenje virusa, jer cink stimuliše stvaranje zaštitne membrane na virusnim patogenima, što sprečava njihov prodor kroz sluznicu u respiratorni trakt.
U kojim namirnicama treba potražiti cink?
Imate ga u školjkama, junećem mesu, crvenom mesu (jagnjetina, svinjetina i govedina). Veganima i vegeterijancima preporučuje se da više unose proizvode kao što su semenke suncokreta, bundeve, soja, sočivo…
U proseku, odrasloj osobi treba 40mg cinka dnevno, adolescentima 30mg, a deci 15 do 20mg. Ipak, vodite računa da ne preterate – jer nedostatak cinka, podjednako je loš kao i preterani unos.