Koje namirnice međusobno ne treba kombinovati

Da se ne biste ugojili i kako biste izbegli probavne probleme.

Najteži deo stvaranja uravnotežene ishrane je sposobnost međusobnog kombinovanja namirnica. Neke se zajedno pretvore u pravi moćni par i međusobno poboljšavaju korisna svojstva, a neke, naprotiv, ometaju apsorpciju hranljivih sastojaka, mogu izazvati nelagodnost u crevima i višak kilograma.

Koje kombinacije proizvoda treba izbegavati?

Hleb i džem

Hrskavi tost sa mirisnim džemom zvuči kao savršen doručak, ali nutricionisti se ne slažu. Dvostruka porcija ugljenih hidrata, uz gotovo potpuno odsustvo proteina i masti, izazvaće skok šećera u krvi, što će dodatno povećati apetit i značajno povećati rizik od prejedanja. Pored toga, ova kombinacija hrane je teško svarljiva i može prouzrokovati nadimanje i težinu u stomaku.

Salata sa niskim sadržajem masti

Iako biste pomislili upravo suprotno, nutricionisti se slažu sa činjenicom da povrće treba jesti sa mastima (zdravim, naravno). Činjenica je da su vitamini A, E i K, kojima povrće obiluje, rastvorljivi u mastima, odnosno bez masti ih telo uopšte ne apsorbuje, pa samim tim nemaju nikakve koristi. Salatu treba začiniti ekstradevičanskim maslinovim uljem ili drugim zdravim prelivima za salate.

Kafa i hrana bogata gvožđem

Loše vesti za ljubitelje doručka sa kajganom i šoljom kafe su da se ne preporučuje konzumiranje ovih proizvoda u jednom obroku. Polifenoli i tanini koji se nalaze u kafi sprečavaju da telo apsorbuje gvožđe. Nedostatak ovog elementa izaziva hronični umor, pa čak i srčane probleme. Kafa je istovremeno bogata mnogim korisnim kiselinama i antioksidantima, pa je ne bi trebalo potpuno napustiti – samo je pijte odvojeno od hrane.

Vino i desert

Uprkos činjenici da mnogi restorani imaju vina koja se u osnovi poslužuju uz deserte, ova kombinacija je veoma štetna za varenje. Pored toga, kombinacija alkohola i šećera izaziva nagli porast nivoa glukoze u krvi, povećava stres i dovodi do viška kilograma.  

harpersbazaar.ru

Najnovije